Stefanović sa ambasadorom Žiofreom: EU voljna da ojača saradnju sa Srbijom na polju bezbednosti

Stefanović i Žiofre
Izvor: Ministarstvo odbrane Srbije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se danas sa šefom Delegacije EU u Srbiji ambasadorom Emanuelom Žiofreom, a teme razgovara bile su iz oblasti regionalne bezbednosti, međunarodnih odnosa i saradnje u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije.

Stefanović je tom prilikom rekao da je regionalna saradnja, kao preduslov evropskih integracija, jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije.

"Srbija je odgovoran i kredibilan partner, koji će u skladu sa svojim jasnim političkim opredeljenjem ostati vojno neutralna država, ujedno otvorena za saradnju i spremna da izgrađuje partnerske odnose sa svim državama i međunarodnim organizacijama", poručio je Stefanović.

Ministarstvo odbrane, rekao je Stefanović, neprestano radi na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju međunarodnih odnosa u oblasti odbrane, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Ministar je, takođe, kazao da se doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici EU ogleda u učešću Vojske Srbije u vojnim misijama i operacijama EU za upravljanje krizama, Konceptu borbenih grupa EU, saradnji sa Evropskom odbrambenom agencijom i učešću u njenim projektima.

Ambasador Žiofre istakao je značaj stabilnosti u regionu i podršku evropskim integracijama Srbije i svih država Zapadnog Balkana. On se zahvalio Srbiji na doprinosu u multinacionalnim operacijama EU, podsećajući da je nedavno imao priliku da prisustvuje ispraćaju tima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u misiju EUTM Somalia.

Žiofre je istakao da ima prostora za dalje unapređenje saradnje i snažniji razvoj odnosa između EU i njenih članica sa Srbijom.
 
"EU voljna da ojača saradnju sa Srbijom na polju bezbednosti i sigurnosti. Neopravdana i ničim izazvana agresija Rusije na Ukrajinu podriva evropsku i globalnu bezbednost i sigurnost. Evropska unija je dorasla tom izazovu i računa na Srbiju u odbrani mira i međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", naglasio je Žiofre.