Stejt department: Građani Kosova potencijalne mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija

Stejt Department
Izvor: Print Screen/You Tube

Američki Stejt department saopštio je da su na Kosovu tokom 2022. godine pravosudne institucije nastavile da izriču niske kazne za optužbe u vezi sa terorizmom, ali i da su "građani Kosova u ili van zemlje potencijalne mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili verske orijentacije“, prenosi RSE.

U izveštaju koji se odnosi na borbu protiv terorizma, navodi se da je Priština 2022. godine nastavila da vraća svoje građane iz logora i centara u Siriji.

„Kosovo je do sada vratilo preko 120 građana. Procenjuje se da je još 80 građana i dalje u kampovima za raseljena lica ili zatočeničkim centrima, ili na ratištima u Siriji. Nastavljene su niske kazne za optužbe vezane za terorizam“, navodi se u izveštaju američkog Stejt departmenta.

Prema SAD, građani, kako unutar Kosova, tako i van njega, „potencijalne su mete za regrutovanje od strane nasilnih ekstremističkih organizacija, etnonacionalističke ili verske orijentacije“.

Isto tako, u izveštaju o Kosovu pominje se i optužnica protiv Iljbera Belje za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi. Belja je vraćen na Kosovo u maju, u zajedničkim naporima sa SAD.

U izveštaju se pominje i slučaj podizanja optužnice protiv četiri osobe osumnjičene za pripremanje terorističkih akata protiv ustavnog poretka. Oni se sumnjiče da su pokušali da stvore organizacione strukture za izvođenje terorističkih napada na Kosovu kontaktiranjem visokog zvaničnika grupe Islamska država.

Stejt department je saopštio da je u junu Osnovni sud u Prištini oslobodio četiri osobe: dvoje osumnjičenih za pripremanje napada na noćne klubove, crkve i kosovske snage, a dvoje za druga krivična dela, i da su pušteni zbog nedostatka dokaza.

Prema zakonima na Kosovu, za teroristička dela i protiv ustavnog poretka predviđene su različite kazne. Od 2015. godine na Kosovu je zabranjeno i učešće u stranim ratovima, a po zakonu su predviđene kazne do 15 godina zatvora.

Stejt department je istakao da Kosovo ima zakone za borbu protiv finansiranja terorizma, ali je rekao da nedostaje strategija za rešavanje pretnji u vezi sa terorizmom.

„Međutim, kratke kazne, prevremeni i uslovni otpust i neorganizovanost nadzora posle puštanja na slobodu predstavljaju pretnju po bezbednost“, navodi se u izveštaju.

Što se tiče terorističkih incidenata 2022. godine, Stejt department pominje i hapšenje bivšeg policajca  Srbina Dejana Pantića u decembru 2022. godine pod optužbom za terorizam, „nakon napada koji je uključivao eksplozivne naprave na lokalne kancelarije Centralne izborne komisije i na osoblje ove komisije u Severnoj Mitrovici“.

Njegovo hapšenje podstaklo je lokalne stanovnike da postave barikade na severu Kosova, blokirajući nekoliko nedelja puteve koji vode do prelaza Jarinja i Brnjak.

Barikade su uklonjene nakon što je Pantiću mera bezbednosti promenjena sa pritvora na kućni pritvor.

Takođe, u izveštaju se pominju i oružani napadi na policiju na severu Kosova, koje kosovska vlada opisala kao „teroristički čin“.

„Kosovski tužioci su ove incidente klasifikovali u vezi sa optužbama za terorizam i predmetima protiv ustavnog poretka“.

Što se tiče aspekta bezbednosti na severu Kosova, naseljenim većinom Srbima, u izveštaju Stejt departmenta se navodi da „bezbednosna pitanja i politička nestabilnost na severu Kosova nastavljaju da ograničavaju sposobnost Vlade Kosova da proširi svoja ovlašćenja u tom delu regiona“.

Misija Natoa na Kosovu, Kfor i Misija EU za vladavinu prava, Euleks, sarađivali su sa Kosovskom policijom na promovisanju bezbednog okruženja i jačanju vladavine prava.

Stejt department pominje i ocenu američke ambasade u Prištini da je od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine došlo do porasta dezinformacija na Kosovu i da je „sve više podsticanje na nasilnu ekstremističku misao i međunacionalnu polarizacija doprinela povećanju međuetničkih tenzija na severu Kosova“.