Stejt department: Lajčak ulaže neumorne napore u dijalogu Kosova i Srbije

Stejt Department
Izvor: Print Screen/You Tube

Američki Stejt department pohvalio je neumorne napore specijalnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka u pregovorima Kosova i Srbije, a taj komentar usledio je kao odgovor na zahtev Glasa Amerike za reakciju povodom izjava kosovskog premijera Aljbina Kurtija kojima je optužio Lajčaka za pristrasnost i stavove protiv Prištine, piše Glas Amerike.

Kurti je rekao da je o tom pitanju poslao pisma glavnim zapadnim zemljama, optužujući gospodina Lajčaka, između ostalog, da "iskrivljuje proces", a u odgovoru za Glas Amerike, portparol Stejt Departmenta nije potvrdio, niti demantovao da li je pismo stiglo u Vašington.

"Mi ostajemo blisko angažovani sa Kosovom, Srbijom i partnerima iz EU u dijalogu koji omogućava Evropska unija. Zahvaljujemo i prepoznajemo neumorne napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka", kazao je portparol.

Izrazio je razočarenje zato što na sastanku 14. septembra nije bilo napretka dodajući da je dijalog koji omogućava EU jedini put napred za Kosovo i Srbiju.

"Očekujemo da obe zemlje ozbiljno shvate svoje obaveze prema sporazumu o putu normalizacije koji su postigle ranije ove godine. Vreme ističe. Želimo da vidimo napredak u postojećim i prethodnim obavezama zasnovanim na dijalogu (uz pomoć EU) i Ohridskom sporazumu, uključujući i uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom", naveo je.

Prema njegovim rečima, Vašington je u potpunosti ujedinjen sa zemljama partnerima Kvinte u podršci procesu dijaloga.

Dodaje da će se SAD konsultovati i interno i sa svojim evropskim partnerima o narednim koracima.

Kosovski premijer Aljbin Kurti optužio je, tokom konferencije sa novinarima u Prištini, specijalnog izaslanika Evropske unije za pregovore o Kosovu i Srbiji Miroslava Lajčaka da je bio nepristrasan na prošlonedeljnom sastanku u Briselu.

On je rekao da je 14. septembra bilo jasno pozicioniranje posrednika protiv Kosova uopšte, a posebno protiv osnovnog sporazuma.