Štiplija: EU neće žuriti sa odlukama o eventualnim restriktivnim merama za Srbiju

Nemanja Todorović Štiplija
Izvor: Kosovo Online

Direktor Centra za savremene politike i urednik portala Juropijan vestern Balkans Nemanja Todorović Štiplija rekao je da je današnji samit Evropske političke zajednice u Granadi prilika da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Kosova Vjosa Osmani "oči u oči" susretnu sa liderima EU i država članica i čuju njihove konkretne stavove po pitanju dešavanja na Kosovu. Prema njegovoj oceni, EU neće žuriti sa uvođenjem restriktivnih mera za Srbiju, na koje pozivaju iz pojedinih zemalja Unije i regiona, dok ne utvrdi šta se zaista desilo u Banjskoj 24. septembra.

"U Granadi će biti jedinstvena prilika da se predsednik Srbije i predsednica Kosova oči u oči sastanu sa liderima EU i država članica. Verujem da će predstavnici država članica preneti i predsedniku Srbije i predsednici Kosova svoj stav o dešavanjima u Banjskoj. Evropska unija neće žuriti sa svojim odlukama koje se tiču bilo kakvih restriktivnih mera prema Srbiji dok se ne dokaže šta se zaista desilo u Banjskoj pre desetak dana", rekao je Štiplija za Kosovo online.

Dodaje da države EU mogu da donesu restriktivne mere u okviru saveta EU, ali i za to je, podseća, potreban konsenzus država članica. 

Prema njegovim rečima, u slučaju Srbije neće doći do konsenzusa u Uniji.

"Pretpostavka je da to neće moći u slučaju Srbije jer svakako imamo jednu zemlju EU koja neće podržati takvu vrstu restriktivnih mera prema Beogradu", naglasio je Štiplija.

Premijer Mađarske Viktor Orban već je poručio da se protivi kažnjavanju Srbije i da se zalaže za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Sa druge strane, napominje Štiplija, one restriktivne mere koje su uvedene Kosovu zbog neimplementacije Briselskog, odnosno Ohridskog sporazuma, mogu da budu primenjene i na Srbiju što je, kako ističe, EU naglasila u trenutku kada ih je uvodila Prištini.

"Te restriktivne mere prvenstveno treba da podrazumevaju da se svi odnosi Srbije i EU usmere na dijalog Beograda i Prištine i da to bude glavni fokus odnosa u tom trenutku", zaključio je on.