Štiplija: Ne vidim prostor da neko spreči da dogovori iz dijaloga sa Prištinom uđu u poglavlje 35

Nemanja Štiplija
Izvor: Kosovo Online

Direktor Centra za savremene politike i urednik portala Juropijan vestern Balkans Nemanja Todorović Štiplija kaže da su svi važni sporazumi koji su postizani u dijalogu sa Prištinom bili unošeni u pregovaračko poglavlje 35 u okviru pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom i da nije bilo mogućnosti da i poslednji sporazumi koji su, kaže, najvažniji za EU, budu van tog poglavlja.

"Ne vidim prostor uopšte za to da neko sa strane, kao što smo očekivali od Mađarske, spreči da bilo koji dogovori iz dijaloga Beograda i Pištine uđu u poglavlje 35. Svaki put kada smo imali neke važne pregovore od 2013. preko 2015, svi ti sporazumi koje smo donosili bili su uneti u ovo poglavlje, i nije bilo mogućnosti da i ovi poslednji sporazumi koji su, čini se, najvažniji za EU budu van poglavlja 35", kaže Todorović Štiplija za Kosovo onlajn, povodom zahteva Evropskog saveta da Evropska komisija do kraja januara predloži dopune merila iz pregovaračkog poglavlja 35 tako da ona odraze i obaveze koje proističu iz Sporazuma iz Brisela iz februara ove godine i njegovog Ohridskog aneksa. 

On dodaje da je poglavlje 35 koje se tiče Beograda i Prištine jedno od onih koji uslovljavaju dalji napredak Srbije u EU integracijama.

"U pregovaračkom okviru, koji je Srbija prihvatila 2014. godine, sve one stvari koje se tiču vladavine prava iz poglavlja 23 i 24, zajedno sa poglavljem 35 koje se tiče Beograda i Prištine, uslov su za dalji napredak Srbije u EU integracijama. Ta tri poglavlja su blokirajuća poglavlja i ona mogu da blokiraju put Srbije ka EU ako ona ne ispuni merila koja su u njima postavljena. Poglavlje 35, jedno je od najvažnijih za Srbiju, zajedno sa poglavljima na kojima se takođe malo radi, a to su poglavlja iz oblasti vladavine prava. To bi značilo, da ako Srbija ne ispunjava odredbe koje su unete iz sporazuma iz Ohrida i Brisela u poglavlje 35, ona neće moći da očekuje otvaranje nekih novih pregovaračkih poglavlja odnosno klastera u narednom periodu", objašnjava Todorović Štiplija. 

Prekretnica u pregovorima Srbije i EU, kako smatra, biće u narednih šest meseci. 

"Mislim da će ovaj naredni period između januara i juna, do novog Saveta EU biti najznačajniji za pregovore Srbije i EU jer ćemo u ovom periodu videti da li je Srbija spremna na preuzimanje svojih obaveza ili nije. Ovde imamo situaciju da vidimo da li će poglavlje 35 sa svojim merilima koja će biti ubačena u njega biti jedno od blokirajućih poglavlja. Ako Srbija ne napravi nijedan pozitivan korak u tom smeru, pregovori će stajati najverovatnije u mestu", navodi Todorović Štiplija.