Stojanović: Događaji na Novom Brdu klasičan pokušaj provokacije

Boban Stojanović
Izvor: © Kosovo Online

Politički analitičar iz Beograda Boban Stojanović ocenjuje da Srbija u budućnosti mora insistirati na zaštiti svog kulturnog nasleđa i u tom smislu ukazati međunarodnim akterima da im je to jedan od ključnih ciljeva na KiM, uz ocenu da su dešavanja na Novom Brdu bila „klasičan pokušaj provokacije srpskog naroda“.

Stojanović se u izjavi za Kosovo Online osvrnuo na poreklo kulturnih i istorijskih spomenika na KiM, rekavši da je većina nastala u periodu srednjeg veka i pre toga,  i da u tom smislu, osim vizantijske zaostavštine, dobar deo spomenika jeste iz perioda Nemanjića, a nakon toga iz perioda Otomanskog carstva, ali definitivno da najveći deo pripada tradiciji i istoriji srpskog naroda“.

Dodaje da Srbija, u tom smislu mora insistirati na zaštiti svog kulturnog nasleđa i ukazati međunarodnim akterima da im je to jedan od ključnih ciljeva na Kosovu, unapredjenje života svih onih koji tamo žive, kao i zaštita istorijskih znamenitosti.

Na pitanje, kako komentariše poslednja dešavanja na Novom Brdu, održavanje katoličke mise, a zatim i postavljanje zastave Kosova, Stojanović tvrdi:

Ovde se radilo o klasičnom pokušaju provokacije srpskog naroda i pokušaja da se predstavi da se Novo brdo nalazi na prostoru nezavisne Republike Kosovo. Postavljanje zastave, raspoređivanje uniformisanih lica i vojnih šatora je bila jedna vrsta simboličkog čina gde su želeli da pokažu na ovakvom mestu da tu vlada ’Kosovska zastava’, ’Kosovska vojska i Kosovski vojnici’”.

Prema njegovim rečima cilj je verovatno bio da se izazove reakcija druge strane, da se eventualno stvore tenzije i da se ponovo podgreje osećaj netrpeljivosti i mogućih sukoba, što oba naroda na Kosovu često rade.

Simbolički čin koji je imao za cilj da se protivnik ponizi i da mu se pokaže čiji je to prostor, ali deluje nemoguće da se ovakvim jednim činom Novo Brdo predstavi kao Albanska ili Kosovska istorijska zaostavština.“, zaključuje Stojanović