Stojković: Penzionerima će biti još teže istekom prelaznog perioda za primenu odluke o dinaru

predsednik Udruženja penzionera u Gračanici Vesko Stojković
Izvor: Kosovo Online

U tranzicionom periodu od stupanja na snagu nerazumne i nehumane odluke Centralne banke Kosova o dinaru, očigledno nije moglo da se dođe do dogovora i rešenja i čini mi se da je umnogome zakazala međunarodna zajednica koja nije imala razumevanje za srpsku zajednicu na Kosovu, kaže za Kosovo onlajn predsednik Udruženja penzionera u Gračanici Vesko Stojković. 

On navodi da je Udruženju prijavljeno mnogo slučajeva da u prodavnicama ne može da se plati u dinarima, ali da problema ima i pri plaćanju banjske rehabilitacije ili odmora penzionera.

"Došli smo u situaciju da ne možemo da izmirimo svoje obaveze. Izmirićemo, ali kasnimo, a da ne pričamo o svakodnevnom snabdevanju, nabavci lekova i drugim stvarima. Nadamo se rešenju oko dinara ali su nade sve manje upravo zbog te prećutne saglasnosti međunarodne zajednice", ističe Stojković.

Kako dodaje, međunarodna zajednica je mogla da odloži sprovđenje odluke CBK i administracije u Prištini na razuman period, ali je po ko zna koji put zakazala. 

"Samom najavom odluke CBK penzioneri su došli u situaciju da ne mogu da opstanu i da se obezbede osnovnim životnim namirnicama i lekovima, a sada kada odluka postaje pravosnažna, situacija će se još više pogoršati. Mi i dalje penzije primamo u dinarima i sve to iziskuje dodatne napore i pravi neverovatne probleme sa kojima se penzioneri suočavaju", navodi Stojković.

Penzioneri, kaže, nisu hteli, pa ipak moraju da se navikavaju na nove okolnosti, ali navika, ističe, ne znači i pristajanje na sve to.

"Neizvesnost ostaje prisutna. Ukidanjem dinara postavlja se pitanje da li će sutra biti moguća sloboda kretanja i sloboda udruživanja? Život mora da teče dalje, moramo da se snalazimo, ali je zaista beznadežno u svakom pogledu ako se ove tendencije nastave kao i prećutno odobravanje svih postupaka kosovske administracije od strane međunarodne zajednice", kaže Stojković.