Stoltenberg: BiH i Gruzija ugroženi željom Rusije da proširi sferu uticaja

Jens Stoltenberg
Izvor: Klix.ba/EPA-EFE

Generalni sekretar Jens Stoltenberg izjavio je da je Bosna i Hercegovina zajedno s Gruzijom ugrožena željom Rusije da proširi sferu uticaja, prenosi Klix.ba.

"NATO je odbrambeni savez. Naš osnovni zadatak jeste da očuvamo sigurnost naših 30 nacija. Mi nismo deo ovog konflikta i imamo odgovornost da osiguramo da se konflikt ne proširi izvan Ukrajine", istakao je Stoltenberg posle vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova NATO saveza.

Dodao je da bi to predstavljalo dodatnu eskalaciju i odnelo puno više života. Istakao je da Rusija nastoji da proširi sferu uticaja i spreči države da izaberu svoj put.

"Zato su ministri diskutovali o tome da podrže partnere koji su izloženi takvom riziku, uključujući Gruziju i Bosnu i Hercegovinu", rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, NATO saveznici godinama osiguravaju pomoć Gruziji i BiH i ostalim partnerima.

“Nismo doneli konačnu odluku, ali postoji široko uverenje da moramo učiniti više da podržimo ove zemlje. Ojačati njihovu odbranu i bezbednosne institucije, reforme, trening, ali i potencijalno proširiti aktivnosti u podršci ovim zemljama. Zbog onog što smo videli u Ukrajini, ove zemlje su možda izložene riziku, izložene dodatnim subverzijama", rekao je Stoltenberg.