Stoltenberg: Formiranje ZSO ključni korak ka normalizaciji odnosa

Jens Stoltenberg i Vjosa Osmani
Izvor: Kosovo Online

Uradićemo ono što je neophodno kako bismo osigurali sigurno okruženje za sve ljude na Kosovu, poručio je danas u Prištini Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, posle sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani. On je pozdravio nedavne predloge za formiranje ZSO, navodeći da bi to bio ključni korak ka normalizaciji odnosa, a Prištini je poručio da svako raspoređivanje KBS i policije na sever zahteva koordinaciju sa Kforom.

„Ovo je veoma bitan sastanak za bezbednosno stanje na Kosovu i u regionu nakon onoga što se desilo u septembru“, rekao je Stoltenberg, koji je na početku obraćanja naveo da mu je zadovoljstvo što je u Prištini.

On je podsetio i na događaje na severu Kosova iz maja.

„Što se tiče nasilja u maju i septembru, to je nepihvatljivo i to je razlog zašto smo povećali svoje prisustvo“, rekao je on, ističući da NATO nije institucija za sprovođenje zakona.

NATO, kako je dodao, podržava dijalog između Beograda i Prištine.

"Obe strane treba da budu angažovane. Pozdravljam nedavne predloge za formiranje ZSO, ovo bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa", rekao je generalni sekretar Alijanse. 

Takođe je poručio da svako raspoređivanje KBS na sever Kosova zahteva koordinaciju sa Kforom i rekao da Nato očekuje blagovremene konsultacije za slučaj bilo kakvih akacija tih snaga uključujući i poliicju koja može uticati na stabilnost.

Članstvo Kosova u Programu partnerstva za mir, dodao je, zavisi od glasova svih država članica.

„O tome se diskutovalo, ali kao što sam rekao, potrebni su glasovi svih saveznica i članica Nato-a“, rekao je on.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani zahvalila je Stoltenbergu na poseti, kako je rekla, „u izazovnom vremenu u aspektu bezbednosti, ne samo za Kosovo, već za celi Zapadni Balkan“.

„Sloboda Kosova je rezultat podrške NATO-a. Narod i institucije Kosova su zauvek zahvalni“, rekla je Osmani.

Ona je navela da mir na Kosovu "nastavlja da ugrožava Srbija", podsećajući na događaje iz Banjske.

 „Mora se tretirati odgovornost Srbije za napade 24. septembra, ali i na predstavnike Kfora u maju mesecu“, rekla je Osmani, navodeći da su to uradili isti ljudi.

„Uloga NATO-a i Kfora u sprečavanju destabilizacije Kosova je odlučujuća, ali ne samo Kosova“, rekla je Osmani, dodajući da su „Kosovo i NATO na jednoj strani, a teroristi na drugoj“.

Strateški cilj Kosova, navela je, je članstvo u NATO. 

„Kosovo se dokazalo kao pouzdan partner NATO-a. Od zbrinjavanja avganistanskih izbeglica, sankcija Rusiji i podrške Ukrajini“, rekla je Osmani. 

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Osmani je rekla da tek nakon potpisivanja sporazuma može da se govori o uspešnom dijalogu.

„26. oktobra Kosovo je ponudilo da se potpišu sporazumi koji se tiču francusko-nemačkog plana kako srpska strana ne bi bežala od obaveza. Na tom sastanku Srbija nije izrazila želju da potpiše. Treba da bude jasno svima da adresa za nesprovođenje sporazuma treba da bude Beograd“, rekla je Osmani.