Stoltenberg se sastao sa predstavnicima FBiH, bez ministara iz Srpske

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Izvor: Kosovo Online

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH Staša Košarac saopštio je da se generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg danas u Sarajevu nije sastao sa delegacijom Saveta ministara, već sa predstavnicima FBiH, budući da na sastanku nije bilo ministara iz Srpske, prenosi RTV.

"Ponovo beležimo neprihvatljivu praksu u Savetu ministara da se na sastancima sa visokim zvaničnicima ignorišu srpski predstavnici. Stoltenberg nije imao priliku da čuje stav predstavnika Srpske u Savetu ministara, pa se dovodi u pitanje kredibilitet i verodostojnost stavova koji su izrečeni u ime BiH na sastanku. Postavlja se pitanje da li i kakve planove kuju protiv Srpske", upitao je Košarac.

On je naveo da je o sastanku sa Stoltenbergom informisan na osnovu medijskih izveštaja, što je, kako kaže, dodatno problematična stvar.

"Što se tiče zabrinutosti Stoltenberga za spoljne uticaje u BiH, tu je jedino bio u pravu, s tim da ne govorimo o navodnom uticaju Rusije. Ovde postoje izuzetno negativni i maligni uticaji lažnog visokog predstavnika i Ambasade SAD-a, počev od toga da su dirigenti montiranog političkog procesa protiv legitimnog i legalnog predsednika Srpske", istakao je Košarac.

Kada su u pitanju Stoltenbergove konstatacije o navodnoj secesionističkoj i retorici podela, Košarac kaže da može zaključiti da je generalni sekretar NATO preuzeo ranije nametnute i netačne narative svojih zapadnih partnera koji u kontinuitetu lažu o Republici Srpskoj i njenom političkom rukovodstvu.

Košarac je naglasio da institucije Srpske rade u skladu sa Ustavom i Dejtonskim sporazumom i da je njihova politika mir, stabilnost, poštovanje Dejtonskog sporazuma i regionalna saradnja.

"Niko iz Srpske ne zagovara ratne opcije. Mi insistiramo na dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te na odlasku stranaca iz Ustavnog suda BiH i zatvaranju OHR-a ", istakao je on.

Što se tiče članstva u NATO, kaže Košarac, zvaničnicima bi konačno trebalo da bude jasno da to pitanje nije i nikada neće biti na dnevnom redu, jer Republika Srpska ne prihvata članstvo u ovoj vojnoj alijansi.

"Podržavamo saradnju, ali članstvo ne", poručio je Košarac.

On je naveo da su "Srbi bili prve žrtve zločinačke NATO agresije, tokom koje su korišćene bombe i municija sa osiromašenim uranijumom".

"Na vojne objekte i civilne ciljeve u Srpskoj bačeno je gotovo tri tone osiromašenog uranijuma, što je zločin bez presedana. Posledice i danas osećaju građani koji umiru od malignih oboljenja, čiji se procenat enormno povećavao od 1996. godine do danas. I onda se pitaju zašto nećemo u NATO", zaključio je Košarac, prenela je RTRS.