Stoltenberg: NATO je povećao prisustvo na Kosovu, predlog za ZSO važan korak u dijalogu

Beograd_231121_Jens Stoltenberg 03
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg potvrdio je na pres konferenciji u Briselu da će na Velikom samitu ministara spoljnih poslova zemalja članica, koji će biti održan u utorak i sredu, jedna od tema biti i bezbednosna situacija na Kosovu i Zapadnog Balkana.

Stoltenberg je rekao da će se "pozabaviti i situacijom na Zapadnom Balkanu"."

"Videli smo ozbiljno nasilje na severu Kosova. Podele i secesionističku retoriku u Bosni i Hercegovini, kao i zlonamerni pokušaji da se seje neslaganje, uključujući i Rusiju. Zajedno sa visokim predstavnikom EU razgovaraćemo o načinima za unapređenje stabilnosti u regionu. NATO je već dodao 1.000 dodatnih vojnika na Kosovo, a mi ispitujemo trajnije povećanje našeg mirovnog kontingenta. Beograd i Priština moraju ponovo da se uključe u dijalog uz posredovanje EU. Stabilnost zavisi od toga da sve strane izaberu dijalog i diplomatiju umesto sukoba i haosa", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je na kraju naveo da veruje da predlog za ZSO jeste i može biti važan korak u dijaogu u konstruktivnom pravcu.

"Apelujemo na Beograd i Prištinu da se uzdrže od retorike i postupaka koji mogu da izazovu eskalaciju", naveo je Stoltenberg.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO sastaće se 27. novembra u Briselu, a na ovom sastanku će učestvovati i američki državni sekretar Entoni Blinken.