Stoltenberg: KBS nemaju podršku NATO da se naoružavaju

Beograd_231121_Jens Stoltenberg 01
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da Kosovske bezbednosne snage (KBS) nemaju podršku NATO da se naoružavaju, kao i da njihova tranzicija u vojsku nije dobra, prenosi Blic.

Stoltenberg je to rekao za Tanjug na pitanje zašto NATO dozvoljava naoružavanje KBS i kupovinu dronova, i istakao da je NATO bio protiv toga.

Na pitanje o članstvu Kosova u NATO, Stoltenberg je rekao da svaka odluka o članstvu mora da bude sprovedena konsenzusom svih njenih članica.

"Ako neke članice nisu priznale Kosovo, to samim tim predstavlja problem za članstvo, ali verujemo da je jedini put ka mirnom rešenju i prosperitetu podrška dijalogu uz posredstvo EU", rekao je on.

Upitan o povećanju broja patrola na severu Kosova, Stoltenberg je rekao da je NATO četiri puta povećao svoje prisustvo na severu.

"Dodali smo 1.000 vojnika, oklopna voziila, jer smo videli povećanje tenzija i nasilja, kada je ranjeno 93 vojnika Kfora, od kojih su neki imali ozbiljne povrede, a 24. septembra je bio ozbiljan incident. Tražimo od naših komandanata da procene da li da imamo dugoročnije prisustvo, čekamo dalje preporuke pre bilo kakvih daljih odluka", rekao je Stoltenberg.

Na pitanje kako tumači što su KBS naoružane i raspoređene na severu, Stoltenberg kaže da moraju da se razlikuju Kosovske bezbednosne snage od policije.

"U dogovoru iz 2013. godine se jasno navodi da kosovske snage ne mogu biti prekomandovane na sever Kosova, bez potvrde NATO komandanta i turskog generala koji trenutno vodi snage Kfor. Ali policija ne potpada pod taj dogovor, ali takođe smo izrazili da očekujemo i koordinaciju i da Kfor bude obavešten, ako bude prekomandi ili kada one budu takve da utiču na bezbednosnu situaciju i prouzrokuju nesigurnost", rekao je Stoltenberg.

Brnabić sa Stoltenbergom: Podrška Kforu u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 na Kosovu

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa generalnim sekretarom Natoa Jensom Stoltenbergom u okviru njegove zvanične posete Zapadnom Balkanu i tom prilikom istakla da Srbija podržava angažovanje Kfora u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu.

Na sastanku je, kako su saopštili iz Vlade Srbije, bilo reči o saradnji sa natom, osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu, kao i o nastavku realizacije zajedničkih projekata.

Brnabić je istakla da ceni stav Natoa kada je reč o vojnoj neutralnosti Srbije.

"Srbija i NATO imaju interes i treba da nastave sa pozitivnom agendom i da dalje unapređuju partnersku saradnju u zajedničkom interesu. Podržavamo angažovanje Međunarodnih bezbednosnih snaga (KFOR) u pokrajini u sprovođenju mandata na osnovu Rezolucije SB UN 1244 i  osiguranju bezbednosti i sigurnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekla je Brnabić.

Premijerka je, kada je reč o saradnji u oblastima koje izlaze iz okvira čisto vojne sfere, istakla posebno zadovoljstvo realizovanim aktivnostima u programima partnerske saradnje sa Nato,, kao što su projekti naučno-tehnološke saradnje kroz program Alijanse "Nauka za mir i bezbednost".

"Ovi zajednički programi, koji uključuju istraživače akademike i stručnjake, pokrivaju oblasti poput naprednih tehnologija, borbe protiv terorizma, energetske bezbednosti, korišćenja vodonične energije, a u narednom periodu bi mogli da obuhvate i zajedničke projekte u oblastima veštačke inteligencije i biotehnologija", istakla je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je Srbiji očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja regiona ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima od ključnog interesa.

Stoltenberg je istakao da veoma poštuje Srbiju i da Nato može da sarađuje sa našim predstavnicima poštujući neutralnost naše države.

Podvukao je značaj partnerske saradnje sa Srbijom, koja se od 2006. godine odvija kroz program Partnerstvo za mir.

Sastanku su prisustvovali ministri spoljnih poslova i odbrane Ivica Dačić i Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučević ispratio Stoltenberga na beogradskom aerodromu

Ministar odbrane Miloš Vučević ispratio je danas na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" generalnog sekretara Natoa Jensa Stoltenberga, čime je završena njegova zvanična poseta Srbiji.

Tokom boravka u Srbiji, Stoltenberg se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

"Sa najvišim zvaničnicima Srbije razgovarano je o odnosima Srbije i Nato, kao i o najvažnijim pitanjima koja se odnose na aktuelnu bezbednosnu situaciju u zemlji i svetu", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Stoltenberg je svoju posetu Zapadnom Balkanu započeo u Bosni i Hercegovini, odakle je nastavio na Kosovo, a potom u Srbiju.