Stoltenberg: NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, zabrinuti smo zbog retorike podela

Stoltenberg i Krišto
Izvor: Kosovo Online

Generalni sekretar NATO Јens Stoltenberg izjavio je danas u Sarajevu na početku četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu da ova Alijansa snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

"Danas smo razgovarali o bezbednosnoj situaciji u vašoj zemlji i regionu. Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo zbog secesionističke i retorike podela" ,kao i spoljnim uticajem, posebno Rusije", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg naveo da ovi izazovi prete da potkopaju stabilnost i oslabe reforme i naveo da svi lideri moraju raditi na jedinstvu i napretku.

On je rekao da je NATO "izuzetno predan stabilnosti i bezbednosti na Zapadnom Balkanu".

"S toga produbljujemo našu saradnju i politički dijalog. NATO štab Sarajevo pruža podršku Misiji EU Altea. NATO i saveznici ostaju potpuno predani uspehu te misije i pozdravljamo produženje mandata Misije. Podržavamo vaša reformska nastojanja, uključujući i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti", naveo je generalni sekretar NATO.

Pdsedavajuća Saveta ministara Borjana Krišto se zahvalila je generalnom sekretaru NATO na poseti navodeći simboliku što je Stoltenberg svoju četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu započeo posetom BiH.

"To potvrđuje našu predanost i posvećenost ka izgradnji mira, međusobnog dijaloga i stabilnosti kako na prostoru BiH, tako i zemalja regiona", kazala je Krišto i dodala da je sastanak bio produktivan i konstruktivana.

"Razgovarali smo o pitanjima koja su od zajedničkog interesa za saradnju BiH i NATO, a koja su vezana za stabilnost i bezbednost, kako u BiH, tako i u regionu. Saradnja sa NATO nama pruža prilku za unapređenje bezbednosti i jačanje odbrambenih kapaciteta", rekla je Krišto.

Tokom posete BiH u okviru turneje po zapadnom Balkanu, Stoltenberg će, kako je najavljeno, posetiti sedište NATO u Sarajevu i sastati se sa vojnim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice.

Nakon toga, Stoltenberg putuje u Prištinu, a sutra je planirana poseta Beogradu, nakon koje će otputovati u Severnu Makedoniju.