Stoltenbergova "rampa" za kosovsku specijalnu policiju možda poslednja šansa za mir na severu

Zvečan
Izvor: Kosovo Online

Poruka generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, poslata iz sedišta Alijanse u prisustvu kosovske predsednice Vjose Osmani - da ne samo da je za raspoređivanje Kosovskih bezbednosnih snaga na sever potrebna dozvola, nego i da svaka akcija Kosovske policije mora biti sprovedena uz konsultacije sa Kforom - kod Srba sa severa dočekana je sa nadom, kod Beograda sa opreznim optimizmom, a u Prištini uz oštre kritike na račun kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog sve gorih odnosa sa saveznicima.

Naime, ovo je prvi put da visoki zvaničnik Alijanse, tačnije bilo ko od zapadnih predstavnika, otvoreno upozori da se "solo" akcije Kosovske policije na severu, odnosno bilo kakvi potezi vlasti u Prištini praktično neće tolerisati. 

To priznaje čak i bivši direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj koji je rekao da međunarodna zajednica nikada do sada nije isporučila ovakav zahtev, kao sada Stoltenberg, i za to okrivio Kurtijevu vladu. Stručnjak za bezbednost Fatmir Čolaku otišao je i korak dalje - po njemu je ograničavanje raspoređivanja kosovskih specijalnih jedinica na severu jasan signal da taj deo Kosova postepeno dolazi pod kontrolu i protektorat međunarodne vojne misije Kfor.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će ozbiljna izjava Stoltenberga o obavezama KBS i Kosovske policije imati uticaja, ako ne na Kurtija kojeg, kako kaže, jedino interesuje da ispunjava ciljeve Adema Demaćija, onda na Kfor i Euleks.

"Nadam se da će imati uticaja ako ne na Kurtija, valjda na druge, Kfor, Euleks. Verujem da treba da ima tako odgovorna izjava uticaja na njih", kazao je predsednik i ukazao na snove Aljbina Kurtija, ukazujući da on ne želi razuman i racionalan pristup.

I sagovornici Kosovo onlajn smatraju da je jasna poruka Stoltenberga došla u pravo vreme, uoči nastavka dijaloga u Briselu na visokom nivou 14. septembra, koji, navode, Kurti pokušava da "minira" novim jednostranim akcijama. 

Samo dan nakon Stoltenbergove poruke, pripadnici Kosovske policije uhapsili su još jednog Srbina, G. S. iz Leposavića, a gradonačelnik Severne Mitrovice Erden Atić ne odustaje od pokušaja da iseli zaposlene u srpskim institucijama iz Bošnjačke mahale, i pored apela koji stižu i iz međunarodne zajednice da se rok koji je dao do danas - pomeri. 

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Srbije Nemanja Starović rekao je za Kosovo onlajn da je Stoltenberga implicitno priznao da su militarizovane snage Kosovske policije u prethodnom periodu predstavljale faktor koji je uticao na destabilizaciju. Dodao je da je Stoltenberg izjavom nakon sastanka sa "gospođom Vjosom Osmani sa Kosova", kako je zvanično predstavljena u sedištu NATO, ukazao na dve značajne stvari.

"Prva je to da po važećim sporazumima iz 2013. godine tzv. Kosovske bezbednosne snage ne mogu ući na sever Kosova bez eksplicitne saglasnosti Kfora i drugo da se ne mogu raspoređivati specijalne militarizovane monoetničke policijske snage na severu bez pravovremenih i smislenih konsultacija sa Kforom", rekao je Starović za Kosovo onlajn, ističući da to predstavlja pozitivan iskorak u odnosu na ono što je do sada bila uobičajenu komunikaciju NATO saveza gde je stalno ukazivano da misija Kfora predstavlja tek snagu trećeg odgovora na bezbednosne izazove i pretnje nakon Kosovske policije i Euleksa.

Za izvršnog direktora NVO "Centar za zastupanje demokratske kulture" iz Severne Mitrovice Dušan Radaković nema dileme da bi najmanji incident mogao da izazove događaje nalik onima od 29. maja ove godine, kada su nelegitimno izabrani gradonačelnici uz asistenciju Kosovske policije zauzeli opštinske zgrade na severu, ili onima od 17. marta 2004. godine.

„Definitivno sve akcije koje imamo u poslednjih nedelju dana, poteze poreske uprave i poreske inspektore koji šetaju gradom, i oko zgrade Kancelarije za Kosovo i Metohiju i PIO fonda. Sve su to akcije koje treba da dovedu do eskalacije uoči 14. septembra i nastavka pregovora. Da jedna strana ima mnogo veće breme, pritisak na sebe od druge strane, pre svega, srpska strana ima veći. Očekujem svakog dana da imamo probleme, još nemamo potvrdu da je iseljenje iz zgrade odloženo zvanično, nego sve imamo kuloarske priče, možemo svakog  trenutka da imamo specijalne jedinice i da imamo veliki incidente. Ne znači da u ponedeljak ili utorak možemo imati još neke akcije, ali svaka akcija je uperena ka tome da izazove incidente, da neko gađa kamenom specijalce ili policajca, pa da dođu specijalne jedinice i da se napravi velika eskalacija i veliki problem", upozorava Radaković za Kosovo onlajn. 

Bivši gradonačelnik Zvečana, zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Dragiša Milović poručio je za Kosovo onlajn da izjava Stoltenberga uliva kakvu-takvu nadu za mirno rešenje krize na severu, koja traje već nekoliko meseci i koja je, kako navodi, izazvana jednostranim potezima Prištine.

Govorio je i tome da vlasti u Prištini svakog dana vuku nove poteze koji vode ka eskalaciji, od uzurpacije imovine države Srbije, pokušaja izbacivanja iz službenih prostorija u zgradi u Bošnjačkoj mahali, gde se nalaze Kancelarija za KiM, Pokrajinskog PIO fonda, Centra za socijalni rad Vučitrn i Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga, ukazujući da smo "svedoci svakoga dana da nema deeskalacije".

"Nažalost, pritisci na Srbe se nastavljaju, sada vidimo da pokušavaju da se zauzmu institucije u kojima Srbi rade godinama, odnosno decenijama, da se ostave bez posla, da im se i ovako težak život još više zagorča, kako bismo napustili naše vekovne prostore. Nećemo napuštati naše prostore i naša radna mesta, nastavićemo da radimo jer smo ovde rođeni, mi smo svoj na svome i tako će i ostati", bio je jasan Milović.

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kaže da je generalni sekretar NATO izjavom o prisustvu KBB i Kosovske policije na severu "oživeo" Briselski sporazum iz 2013. godine. Beriša podseća da Briselski sporazum ne dozvoljava prisustvo KBS na severu.