Stošić: Dobra odluka Komiteta EP o ukidanju viza za Srbe sa Kosova

Stošić
Izvor: Kosovo Online

Programski menadžer Centra za zastupanje demokratske kulture (ACDC) ocenio je da je predlog Komiteta Evropskg parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove (LIBE) o ukidanju viza nosiocima pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP Srbije dobra odluka i iskrorak ka daljem dijalogu.

„Odluka da pasoš Kordinacionacione uprave stupi u bezvizni režim je jako dobra odluka, jer građani koji su imali te putne isprave su bili jedina zajednica koja nije mogla slobodno da putuje po Evropi. Mislim da je to dobar iskorak za sve one koje imaju probleme  u dobijanju drugih dokumentata“, naveo je Stošić.

Podsetio je da postoji jedan značajan broj srpske zajednice koji još uvek ne može da izvadi kosovska dokumenta.

„Na taj način oni su diskriminisani, zbog zoga što mogu da izvade samo pasoše Koordinacione uprave, a sa njima nisu mogli da putuju. Tako da mislim da je to dobra odluka i iskorak ka daljem dijalogu“, poručuje Stošić.

Komitet Evropskog parlamenta za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove usvojio je juče odluku o viznoj liberalizaciji za pasoše Koordinacione uprave. Na sednici Komiteta EP za je glasalo 34, protiv sedam, a uzdržanih je bilo 12 poslanika.

Sledeći proceduralni korak je usvajanje na plenarnoj sednici EP u Strazburu od 22. do 25. aprila. Nakon toga bi predlog trebalo da formalno potvrdi i Savet EU.

Izvestilac EP za ukidanje viza Srbima sa Kosova Matjaž Nemec poručio je da ta odluka znači isti tretman za sve građane Zapadnog Balkana, a da će sada još najmanje 18.000 ljudi biti uključeno u viznu liberalizaciju.

Na pitanje da li veruje da će odluka biti potvrđena na sednici EP u Strazburu (od 22. do 25. aprila), Nemec navodi da jedina agenda koju zastupa jeste da EU ima isti tretman za sve ljude Zapadnog Balkana.

"Nije na nama da zauzimamo strane, nego da napravimo rešenje problema. Stoga je ovo za nas pozitivna poruka, ne samo za ljude koji nisu u poziciji da putuju već pokazuje da evropske institucije mogu da reše ta pitanja", poručio je Nemec.