Stručnjaci za bezbednost: Zahtev za stalnom vojnom bazom SAD na Kosovu apsurdan

Bondstil
Izvor: Kosovo Online

Zahtev kosovske vlade da Sjedinjene Američke Države imaju stalnu američku vojnu bazu na Kosovu, stručnjaci za bezbednost smatraju apsurdnim i dodaju da takva baza već postoji u Uroševcu, prenosi Ekonomija onlajn.

Pozivajući se na vojni kamp "Bondstil" koji se nalazi na Kosovu, stručnjaci kažu da on postoji od 1999. godine.

Stručnjak za bezbednost Avni Islami kaže da Kosovo treba da uđe u NATO da bi imalo stalnu bazu, iako kaže da vojna baza već postoji.

„Pre svega, mora se reći da je od završetka rata na Kosovu, u Uroševcu, Bondstili američka vojna baza, koja ima svoj značaj tako da je realno imamo. Smatram da s obzirom na to da se trupe Kfora nalaze na teritoriji Kosova, koji je deo Severnoatlantske alijanse, verujem da će onog trenutka kada Kosovo bude deo NATO biti legalizovana i američka vojna baza na Kosovu“, rekao je Islami.

Bivši pukovnik KBS Afrim Veselji kaže da takva baza već postoji na Kosovu.

„Ovaj zahtev je aktuelan. Kosovo ima ovakav zahtev od 1999. godine i svaki kosovski Albanac želi da ima američku vojnu bazu. Sjedinjene Američke Države su saveznik broj jedan u partnerstvu Kosova i KBS. Predložio sam ministru Mehaju da se više bavi KBS. Kada je došao na funkciju ministra, obećao je povećanje plata što se do danas nije desilo, a oni su nestrpljivo čekali jer su mu verovali na reč, ali do sada se to nije desilo”, rekao je on.