Subotić: U Evropskom savetu se odlučuje jednoglasno, bez zaokreta i da Orban dođe na njegovo čelo

Strahinja Subotić
Izvor: Kosovo Online

Ostavka Šarla Mišela na mesto predsednika Evropskog saveta, koju je najavio zbog namere da se kandiduje na izborima koji u junu slede u EU, kao ni eventualni dolazak mađarskog premijera Viktora Orbana na tu poziciju, neće previše uticati na dijalog Beograda i Prištine, evropski put Srbije i generalno na Zapadni Balkan, smatra Strahinja Subotić iz Centra za evropske politike. 

Subotić za Kosovo onlajn ukazuje da je ovo prvi put da predsednik Evropskog saveta najavi da će odstupiti sa svoje pozicije pre završetka mandata, što je, dodaje, veliki problem, jer je upravo sa intencijom da traje duže od ostalih i kreirana ta pozicija.

"Trebalo je da on bude na čelu te institucije do decembra, dok se ne formira Evropski parlament i nova Evropska komisija. Njegova ostavka menja tu dinamiku. Tačno je da će Orban, prema pravilima procedure preuzeti Evropski savet, odnosno doći će na njegovo čelo, s obzirom na to da od leta Mađarska preuzima predsedavanje Savetom EU. Međutim, članovi Saveta, odnosno države članice mogu to da spreče većinom. Ne traži se jednoglasnost i oni mogu jednostavno da umesto Mišela izaberu novog predsednika Evropskog saveta do decembra", kaže Subotić, naglašavajući da je još prerano da se donosi zaključak da li će Orban preuzeti funkciju predsednika Evropskog saveta.

Naš sagovornik mišljenja je da najavljene kadrovske promene u EU neće previše uticati, ako će i uopšte uticati na put Srbije ka EU, generalno na Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine.

"Šarl Mišel je bio predsednik Evropskog saveta, da li smo za njega čuli u kontekstu dijaloga Beograda i Prištine? Ne. Jednostavno, on jeste na čelu najbitnije institucije EU i Orban to može biti, ali oni imaju toliko drugih pitanja kojima moraju da se bave, a ne dijalogom Beograda i Prištine. Imamo visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Borelja koji se bavi tim pitanjem i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka. To je taj dvojac koji se pita kada je reč o dijalogu. I oni direktno komuniciraju sa Beogradom i Prištinom, a naravno i sa svim institucijama EU i državama članicama. Ko god da je na čelu Evropskog saveta, mislim da ni na koji način ni Beograd ni Priština ne treba ni da se okuraže ni da se opuste, već da znaju da se od njih očekuje da se implementira sve ono što su se dogovorili u prethodnom periodu, od Briselskog sporazuma pa sve do Ohridskog", ističe Subotić.

Po njemu, ukoliko bi Orban preuzeo poziciju predsednika Evopskog saveta, Beograd bi to pozdravio, s obzirom na to da su u poslednje vreme izgrađeni ojačani odnosi sa Budimpeštom. 

"Međutim, Orban nema trenutno jak politički kapital u EU. On se trenutno 'cenjka' kada je reč o Ukrajini, želi da razmisli da li će odmrznuti fondove za Ukrajinu, kako bi se upravo Mađarskoj odmrzli fondovi koji su zamrznuti usled demokratskog nazadovanja. Bez obzira na to da li će Orban preuzeti funkciju predsedavajućeg Evropskim savetom ili ne, za vreme Mađarskog predsedavanja svakako se neće diskutovati o aplikaciji tzv. Kosova za članstvo u EU. Drugo, kada je reč o viznoj liberalizaciji, to će ostati na snazi. Mađarska, htela to ili ne, neće moći to da promeni. Treće, vidimo da i dalje postoje restriktivne mere prema Prištini. Tu se opet jednoglasno odlučuje i verujem da bi Mađarska nastavila da insistira da dokle god Priština ne implementira Zajednicu srpskih opština da ne treba da se skinu te mere", ističe Subotić.

Dodaje da to nije nešto specifično za Orbana, već je generalno sentiment u EU da je Priština ta koja ima veliki deo svojih obaveza da ispuni, kako bi dobila dodatne koristi na svom putu ka EU.