Sud pustio na slobodu pripadnika KBS koji je 6. januara ranio dečake Stefana i Miloša iz Gotovuše

Pripadnik KBS koji je pucao u srpske dečake
Izvor: Društvene mreže/Reporteri

Pripadniku KBS Azemu Kurtaju koji je 6. januara ove godine iz pištolja ranio srpskog dečaka i mladića, Stefana i Miloša Stojanovića iz Gotovuše, odlukom suda u Uroševcu ukinut je kućni pritvor i u daljem postupku braniće se sa slobode, saznaje Kosovo onlajn.

Njegov predmet se trenutno nalazi u Apelacionom sudu gde se razmatra i odbijanje optužnice.

Podsetimo, Kurtaj se tereti za upotrebu vatrenog oružja i izazivanje opšte opasnosti, a advokat Delević je tada izjavio da je kvalifikacija tužioca blago rečeno skandalozna.

Dva srpska mladića su ranjena u Gotovuši kada su se 6. januara iz seče badnjaka vraćali svojim kućama. Na njih je iz vozila pucao Azem Kurtaj koji je ranio oba mladića. Jedan je ranjen u šaku dok je drugi zadobio prostrelnu ranu ramena.

Kurtaj je pobegao sa lica mesta, a kasnije je uhapšen.

SAD, EU, EULEKS 6. januara najoštrije osudili ranjavanje Miloša i Stefana  

Nakon što su Miloš i Stefan Stojanović upucani, oglasili su se i iz SAD i EU, pa je tako američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer naveo da su SAD šokirane i osuđuju ranjavanje dvojice srpskih dečaka u Gotovuši kod Štrpca na koje je pucao pripadnik Kosovske bezbjednosne službe albanske nacionalnosti.

"Zahvalni smo što su vlasti brzo reagovale i uhapsile osumnjičenog", rekao je tada Hovenijer.

Euleks se tada obavezao da će “pažljivo pratiti istragu”:

"Euleks osuđuje današnji besmisleni napad na mladića i dečaka u Štrpcu i želi im brz oporavak. Naše misli su sa njihovim porodicama i lokalnom zajednicom. Istovremeno, pohvaljujemo Kosovsku policiju za brzo reagovanje i hapšenje osumnjičenog. U skladu sa svojim mandatom, Euleks će pažljivo pratiti istragu i svaki naredni pravni postupak u ovom nasilnom krivičnom slučaju“, navedeno je tada. 

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode je izjavio da osuđuje napad na dva dečaka kod Štrpca.

"Želim im brz oporavak. Pozdravljamo brzu reakciju Kosovske policije“.

Oglasili su se tada i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji koji je naveo da je šokiran napadom na dvoje dece u Štrpcu, dok je OEBS naveo da "mora postojati nulta tolerancija za takve akte nasilja“.