Suniog: Krajnje je vreme da Priština sprovede odluku Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima

Tomaš Suniog
Izvor: Reporteri

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Suniog kaže da je krajnje vreme da institucije Kosova sprovodu odluku Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Manastiru Visoki Dečani, prenosi Albanijan post.

Suniog je u intervjuu za portal istakao da je prošlo više od šest godina od presude Ustavnog suda Kosova i skoro 10 godina od odluke Posebne komore Vrhovnog suda kojom se potvrđuje vlasništvo manastira nad zemljom u Dečanima.

"Smatramo da je krajnje vreme da kosovske institucije brzo i u potpunosti sprovedu presudu Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani", rekao je on.

Dodaje da bi sprovođenje odluke pokazalo posvećenost Kosova vladavini prava, jednom od vodećih principa Evropske unije i Evropske konvencije o ljudskim pravima i da bi doprinelo preko potrebnom dijalogu među zajednicama na Kosovu.

Govoreći o procesu dijaloga između Beograda i Prištine, Suniog je rekao da EU olakšava dijalog, ali da je "proces u rukama dve strane koje određuju agendu, brzinu, dubinu i ishod diskusije".

"EU kao posrednik dijaloga radi sa obe strane na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, rešavanju otvorenih pitanja i očekujemo da strane brzo ispune svoje obaveze u dijalogu s obzirom na direktnu vezu između normalizacije sveobuhvatnih odnosa i konkretnih perspektivaza njihove aspiracije u EU", objašnjava on.

Evropski diplomata ponavlja da put ka Evropskoj uniji za obe strane ide kroz dijalog koji olakšava EU i takođe je deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, koji govori o političkom dijalogu i regionalnoj saradnji i susedskim odnosima. 

Na pitanje o kritikama premijera Kosova Aljbina Kurtija i ministarke pravde Aljbuljene Hadžiju na račun tužilaca i sudija, on je rekao da je nezavisnost pravosuđa i tužilaštva ključna za vladavinu prava i da je takva nezavisnost sankcionisana Ustavom Kosova.

"Tužilaštvo i Sudski savet Kosova igraju ključnu ulogu u tom pravcu, kao i inicijative za praćenje na lokalnom i međunarodnom nivou", rekao je Suniog i dodao da "to ne znači da rad pravosuđa i tužilaštva nije podložan ispitivanju".

Dodaje da je 31. Posetio maja selo Gojbulja u opštini Vučitrn gde je razgovarao sa meštanima i shvatio da je sve više slučajeva nasilja.

Po povratku iz posete, Suniog je na svom Tviter nalogu napisao da je iz razgovora sa lokalnim Srbima shvatio da su "od pandemije međuetnički incidenti intenzivirani i da se moraju rešavati".

Dodaje da informacije sa kojima rade dolaze iz više izvora, uključujući bezbednosne službe, opštinske zvaničnike i predstavnike lokalne zajednice.

"Razgovarajući o načinima poboljšanja javne bezbednosti sa lokalnim stanovništvom u Gojbulji, razgovarali smo o poboljšanju lokalne infrastrukture, uključujući uličnu rasvetu, a takođe su rad Kosovske policije ocenili kao profesionalan. Pored toga, činjenica da je gradonačelnik posetio Gojbulju je dobar primer i deo rešavanja ovog pitanja", rekao je Suniog.