Vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i obnova Crkve u Prizrenu uslovi za prijem Kosova u SE

Savet Evrope
Izvor: Reporteri

Kosovo bi, nakon podnošenja prijave za članstvo u Savetu Evrope, moralo da ispuni četiri uslova da bi njegova aplikacija bila prihvaćena, a među njima su vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani i obnova Crkve svetog Nikole u Prizrenu, prenosi Reporteri. 

U diplomatskom dokumentu, koji je objavio Reporteri, navodi se da je Vladi jasno dato do znanja da Kosovo mora da preduzme neke korake u vezi sa onim što je u dokumentu navedeno, pre nego što aplikacija bude razmatrana u Savetu Evrope. 

Četiri zahteva se odnose na usvajanje zakona o verskim slobodama i zakona o kulturnom nasleđu u parlamentu, u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine.

Takođe, Savet Evrope zatražio je od Kosova dozvolu da Srpska pravoslavna crkva obnovi Crkvu svetog Nikole u Prizrenu, kao i da Vlada ispoštuje odluku Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

U objavljenom dokumentu, kako pišu, navedena su četiri koraka koje bi Kosovo trebalo da preduzme, a o tome su, kako dodaju, zvaničnici Saveta Evrope već razgovarali sa predstavncima Kosova: 

"1) Skupština Kosova treba da glasa o Zakonu o verskoj slobodi i kulturnom nasleđu u skladu sa preporukama Venecijanske komisije iz 2014. godine;

2) Nakon što Ministarstvo kulture podnese nacrt Zakona o kulturnom nasleđu u saradnji sa međunarodnom savetodavnom grupom (EU, OEBS i SAD), Skupština Kosova treba odmah da glasa o ovom zakonu, uključujući tačke Ahtisarijevog paketa;

3) Vlada Kosova treba da uključi Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) u suštinsku i produktivnu diskusiju o zaslugama članstva u Unesku, a da istovremeno ispuni svoje obaveze prema SPC u skladu sa Ahtisarijevim planom i zakonom. Ovo proširenje je omogućeno najpre davanjem dozvole Srpskoj pravoslavnoj crkvi da obnovi crkvu Svetog Nikole u Prizrenu kako bi se mogli sastati članovi Saveta za praćenje i implementaciju;

4) Vlada Kosova mora da poštuje ustavna prava i posebne oblasti pod zaštitom u vezi sa izgradnjom puta do manastira Dečani".

Međutim, kako je navedeno, iz kancelarije premijera Aljbina Kurtija i Ministarstva spoljnih poslova nije potvrđeno da li je Kosovo prihvatilo te uslove.

Međutim, Kurti je, kako dodaju, poznat kao protivnik Ahtisarijevog plana, a on i njegova vlada nisu dali nikakve signale za sprovođenje odluke Ustavnog suda iz 2016. godine, kojom se manastiru Visoki Dečani priznaje pravo svojine na 24 hektara zemljišta, uprkos apelima iz SAD i drugih zemalja Kvinte. 

Podsećamo, Kosovo je 12. maja podnelo zahtev za članstvo u Savetu Evrope, a zahtev je u sedištu Saveta Evrope, u Strazburu, podnela ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala.