Surlić: Kurti ima podršku međunarodnih partnera da agresivnom politikom menja tok dijaloga

Stefan Surlić
Izvor: Kosovo Online

Docent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić smatra da kosovski premijer Aljbin Kurti ima određene kanale podrške u međunarodnoj zajednici koji mu omogućavaju da brojnim incidentima i agresivnom politikom menja tok dijaloga i opstruiše da na dnevni red dođe ključno pitanje za Srbe, a to je formiranje ZSO.

Surlić napominje da Priština nije odustala od svoje namere iako se po pitanju odluke Centralne banke Kosova da ukine dinar mogao čuti unisoni glas Kvinte i poziv na suspenziju.

"Mislim da Kurti ima podršku određenih međunarodnih partnera iako smo po ovom pitanju čuli jedan unisoni glas zemalja Kvinte. Mislim da postoje određeni kanali podrške koji Kurtiju omogućavaju da vodi jedni vrlo agresivnu politiku koja je započela i sa okupacijom severa, sprovođenjem nelegitimnih izbora, eksproprijacijom, hapšenjem ljudi bez osnova, a odluka o ukidanju dinara je samo jedna u nizu mera", rekao je Surlić za Kosovo onlajn.

Kako ocenjuje, fokus premijera Kosova Aljbina Kurtija je trenutno na unutrašnjim pitanjima i parlamentarnim izborima na Kosovu. 

"Na neki način fokus jeste na unutrašnjoj politici i nečemu što je Samoopredeljenje i najavilo, a to su izbori na kraju godine. Verujem da Kurti želi da na parlamentarne izbore izađe sa porukom, evo potpuno sam integrisao sever, ukinuo sve veze Srba sa Beogradom i to je moj legat za naredni mandat", istakao je Surlić.

Naš sagovornik naglašava da odluka CBK o ukidanju dinara odlaže ceo proces formiranja ZSO podsećajući da je ideja u početku bila da ZSO zajedno sa formiranjem podrazumeva neke tema uključujući i valutu. 

"Jasno je da su svi dosadašnji sporazumi i dogovori značili preciziranje na koji način će Beograd vrlo transparentno finansirati srpsku zajednicu na Kosovu. Kao što je ovo O'Brajen već naglasio, i po ovom pitanju potrebna je koordinacija Beograda i Prištine. Znači, nikako jednostrani akti koji onemogućavaju krajnji cilj, a to je formiranje ZSO. Potrebno je da postoji minimum poverenja i kompromisa između dve strane i da se paralelno, zapravo sa koracima koji prate formiranje ZSO, rešavaju ova pitanja", zaključio je Surlić.