Surlić: Primena sporazuma iz Vašingtona zavisi od Trampove administracije

Stefan Surlić
Izvor: N1 Info

Asistent na Fakultetu političkih nauka Stefan Surlić izjavio je danas, da kada je reč o nedavno potpisanom sporazumu u Beloj kući, njegova primena zavisi od administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

Surlić ocenjuje da će uslovi iz tog dokumenta, ako se uzme u obzir ko je Trampov protivkandidat, biti nastavljeni ali će za Srbiju biti ''manje šargarepe'', prenosi Tanjug.

Istovremeno ukazuje i da primena sada zavisi i od Prištine koja treba da sprovede tačke koje se odnose na infrastrukturne projekte ali i na jedinstvenu ekonomskiu zajednicu.

Takođe ističe da se Srbija danas suočava sa kriznim vremenima i dodaje da će svetske sile tražiti da budemo "priklonjeniji" njima.

Najveći izazov će kaže biti da se Srbija osloni na jedan od četiri stuba na kojima je bazirala svoju spoljnu politiku.

"EU posmatra Srbiju kao svoje dvorište i vidi da će jednog dana biti članica, i tu možemo očekivati sve veće pritiske, a što se tiče povezanosti Srbije sa Rusijom i Kinom i ona je uslovljena dobrom voljom EU", kaže Surlić za TV Prva.

Dodaje da Kinezi i Rusi žele da ulažu u Srbiju, ali ako nemaju prodor ka EU nisu puno zainteresovani, jer je tržište zapadnog Balkana malo za njih.

U tom smislu Surlić ukazuje da je EU nužni strateški partner Srbije i da saradnja sa druim svetskim silama ide preko Unije.