Suroi: Bajdenova platforma stvara bolje pregovaračke uslove za Kosovo

Veton Suroi
Izvor: RTV

Platforma izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena, za dijalog između Kosova i Srbije, stvara bolje pregovaračke uslove za Kosovo, izjavio je publicista i pisac Veton Suroi, prenosi Koha.

Suroi je u emisiji "Desku" na KTV dodao da se sa Bajdenom na čelu Sjedinjenih Američkih Država očekuje da se lakše reši pitanje Kosova.

"Iz mnogo razloga, Bajden poznaje Kosovo, poznaje region. Njegova administracija i ljudi koji su mu kreirali kampanju i koji se bave Balkanom su ozbiljni. Platforma koju je preneo je ozbiljna, stvaranje boljih pregovaračkih uslova za Kosovo, jeste uspostavljanje odnosa uzajamnog priznanja sa Srbijom u postojećim granicama, a ne sa perifernim pitanjima. Administracija Bajdena gleda u širem spoljnopolitičkom pogledu da Kosovo treba da bude deo Evropske unije, NATO i zapada. Na velikoj mapi spoljne politike Bajdena su Kina, Rusija, Iran i drugi, a ovo pitanje je lako, rešivo i ugrađeno u NATO i Evropsku uniju", rekao je Suroi.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, rekao je da nije toliko štetan koliko bi mogla biti Zajednica srpskih opština. Suroi je dodao da je SAD trebalo da imaju bolju koordinaciju sa Evropskom unijom vezano za pitanja okojima su se Kosovo i Srbija dogovorile u septembru u Vašingtonu.

"Vašingtonski sporazum ne šteti toliko u smislu koliko može da našteti Zajednica srpskih opština, koja je napravljena u procesu sa Eštonovom ili Mogerinijevom. Američki potencijal je veoma velik, a američka posvećenost sekundarnim pitanjima nije dobra, posebno za pitanja koja su već započeta, na primer, pitanjima kojima se bavio Berlinski proces autoputem do Niša, železnicom, i sličnim pitanjima. Moralo je da postoji koordinacija sa EU. Ušli smo u nepotrebno spletkarenje sukobima između SAD i država EU. Umesto da služimo transatlantskom jedinstvu, ušli smo u to kao neka moneta za potkusurivanje", rekao je Suroi.

Američka administracija sklonila je razmenu teritorija sa dnevnog reda

Govoreći o razmeni teritorija između Kosova i Srbije, Suroi je rekao da je američka administracija skinula tu ideju sa dnevnog reda i da je Srbija toga svesna.

Dodao je da je ideja o razmeni teritorija potekla kao zajednička inicijativa bivšeg predsednika Kosova Hašima Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što su prema njegovim rečima potvrdili članovi američke administracije.

"Ideja o razmeni teritorija sklonjena je sa dnevnog reda američke administracije. Mislim da je i Srbija svesna toga. Ta ideja potekla je na zajedničku inicijativu dvojice predsednika, Tačija i Vučića. Tači je to ponekad potvrđivao, a ponekad i negirao. Ali, potvrdio je i Džon Bolton da je ova inicijativa potekla od njih. Neki od nas sa Kosova pitali smo Eliota Engela, da li je razmena teritorija američka inicijativa. Engel je razgovarao direktno sa nekim članovima američke administracije i preneo nam odgovore koje je dobio od njih, a Engel je ozbiljan čovek, i rekao je da ovo pitanje nije pokrenula Amerika, već je to došlo kao inicijativa sa Kosova i Srbije", rekao je Suroi.