Suroi: Manastir Visoki Dečani je nasleđe Kosova, nema dijaloga sa pričom o ZSO

Veton Suroi
Izvor: Klan Kosova

Pisac i publicista Veton Suroi rekao je da je manastir Visoki Dečani nasleđe Kosova i da vlada ima obavezu da se prema njemu tako odnosi, prenosi Kljan Kosova.

On je u emisiji Rubikon istakao da treba uspostaviti dijalog između Vlade Kosova i manastira Visoki Dečani kako bi došlo do nekog napretka.

"U ovom slučaju se ne radi o objektima izgrađenim u vreme Slobodana Miloševića. Dakle, radi se o odluci o vraćanju zemljišta za veoma stari manastir. Odlukom Ustavnog suda nije odlučeno o suštini stvari. Ona ne govori da to zemljište pripada ovom ili onom, ali kaže da ova procedura nije ispoštovana te je stoga pravosnažna odluka nižeg suda. Dakle, odluka Ustavnog suda je jednostavno proceduralna, ali je konačna", rekao je on.

Na pitanje o Zajednici srpskih opština, Suroi koji je i bivši član tima za rešavanje kosovskog pitanja, kaže da je potpuno pogrešno da se usvoji Sporazum, a da se onda pregovara o formiranju ZSO.

"Ideja da se jednom krene sa implementacijom ZSO i onda da se uđe u pregovore je pogrešna, jer podrazumeva razbijanje sistema, ustavnog i pravnog poretka Kosova prvo, a onda nakon što se taj poredak razbije, krećemo i bavimo se sa normalizacijom. Bilo je pogrešno 2013. godine kada su to prihvatili, pogrešno je bilo 2015. godine i pogrešno je i danas ako neko misli da će Kosovo ući u takav pregovarački proces. Mislim da neće biti pregovaračkog procesa, koji počinje sa 'da vidimo šta se dešava i kako sa ZSO' ", rekao je Suroi.