Šutanovac: Za bezbednost Srba i mir na Kosovu važno da Kfor poveća prisustvo

Dragan Šutanovac
Izvor: Kosovo Online

Bivši ministar odbrane Srbije, osnivač Saveta za strateške politike Dragan Šutanovac poručio je da je Srbija decenijama insistirala kod NATO da se snage Kfora ne smanjuju i istakao da bi bilo veoma značajno za bezbednost Srba i očuvanje mira da se poveća broj pripadnika mirovnih snaga na Kosovu. 

"Već decenijama insistiramo kod NATO i kod Kfora da ne smanjuju svoje snage. Nažalost, na Kosovu nema dovoljan broj vojnika koji mogu da odgovore na adekvatan i pravovremen način na ovakve stvari kakve smo imali sada", rekao je Šutanovac za Kosovo onlajn povodom nedavnih događaja u Banjskoj kada su poginuli jedan albanski policajac i četvorica Srba.

Povodom poziva predsednika Aleksandra Vučića Kvinti da Kfor preuzme brigu o bezbednosnim pitanjima na severu, Šutanovac kaže da bi bilo dobro da dođe do povećanja broja pripadnika ove misije na Kosovu.

"Ukoliko oni preuzmu veću aktivnost, Srbi bi mogli da se osećaju mnogo bezbednije nego sada. Nažalost, izlazak Srba iz policije očigledno se pokazuje kao loš potez, ali sada, ako se Kfor pojavi u većem broju, to može da bude izlaz iz problema u kojem se nalazimo, a koji je veoma delikatan i ozbiljan", smatra Šutanovac. 

To što Kfor nije adekvatno reagovao u situaciji u Banjskoj, Šutanovac objašnjava time da su bili - iznenađeni brzinom razvoja događaja na terenu. 

"Mislim da su bili iznenađeni, ne toliko događajem, koliko time što je tako brzo došlo do razmene oružane vatre s jedne i s druge strane, što se nije moglo očekivati. Moglo se videti da su pretpostavili da se nešto sprema, ali nisu očekivali da će biti smrtnih ishoda. Oni moraju da promene pristupe u planiranju, kako bi pokušali da preduprede, a ne da rešavaju probleme kada se oni dogode. Oni treba da budu korak ispred, jer imaju svu moguću tehnologiju da se telekomunikaciono pokrije Kosovo, na vreme sazna takva informacija i spreče takvi sukobi", smatra Šutanovac. 

Kako navodi, nema dovoljno podataka o sukobima u Banjskoj, ali ocenjuje da je verovatno reč o samoorganizovanju određenih grupa, koje su "time nanele štetu Srbiji", u trenutku kada je njena pozicija na međunarodnom planu poboljšana.

Dodaje da postoji mogućnost da su te grupe organizovane i za, kako je rekao, "neki treći interes", ali da bio sve to trebalo da utvrdi istraga. 

"Istraga bi trebalo da pokaže ko stoji iza svega ovoga", rekao je Šutanovac. 

Naglašava da je za mir i bezbednost važna pojačana uloga mirovnih snaga, odnosno Kfora.