Svečlja 2009. prevrtao Euleksova vozila, danas na svečanosti odlikovanja pripadnika te misije

Dželjaj Svečlja prevrće džipove Euleksa
Izvor: Reporteri

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja prisustvovao je danas ceremoniji dodele odlikovanja žandarmima u sastavu Euleksa, a kako podseća Reporteri, Svečlja je 2009. godine, kao aktivista pokreta Samoopredeljenje, učestvovao u prevrtanju vozila Euleksa.

Reporteri podseća da je Svečlja, zajedno sa Gljaukom Konjufcom i još nekim aktivistima Samoopredeljenja prevrtao vozila Euleksa zbog čega su ih uhapsile Specijalne jedinice kosovske policije, a Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 27 aktivista Pokreta za krivična dela "Učestvovanje u grupi" i "Oštećenje pokretnih stvari", pa čak i pokrenulo sudski postupak protiv njih.

Međutim, taj sudski postupak nikada nije okončan presudom, jer se 27 optuženih nikada nije odazvalo pozivu suda, a slučaj je stigao do apsolutne zastarelosti. Osnovni sud u Prištini je u februaru 2020. godine odbacio optužbe u slučaju prevrtanja Euleksovih džipova od strane članova Pokreta Samoopredeljenje.

Inače, danas odlikovani pripadnici Euleksa su 24 italijanskih i 10 litvanskih žandarma koji su dobili orden za zasluge u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici. Oni su došli na Kosovo u novembru 2022. kako bi ojačali kapacitete Specijalizovane policijske jedinice Euleksa.