Svečlja: Bacanje suzavca u Skupštini Kosova ne može se porediti sa upadom u Kongres SAD

Dželjalj Svečlja
Izvor: KTV, prt. sc.

Član predsedništva Pokreta Samoopredeljenje Dželjalj Svečlja rekao je da je zlonamerno porediti upad u američki Kongres sa bacanjem suzavca u Skupštini Kosova, što je učinio biviši američki ambasador na Kosovu Greg Delavi.

"U predstavničkom domu u Vašingtonu organizovane bande napale su zgradu i ozbiljno ugrozile živote senatora, kongresmena i osoblja. U kosovskom parlamentu suzavac smo bacali mi, predstavnici naroda Kosova. Niko nije upao silom spolja“, napisao je Svečlja na Fejsbuku.

On je naglasio da je motiv napada u Vašingtonu bilo zadržavanje vlasti po svaku cenu, onoga ko je izbubio na slobodnim izborima.

"Mi smo preduzeli simboličnu akciju da zaštitimo 8.200 hektara naše zemlje. U nasilju u Kapitolu izgubljeno je pet života, dok u našem napadu suzavcem niko nije povređen. Ako želimo upoređivanje, onda bi to trebalo uporediti sa ulaskom fašističkih bandi u makedonski parlament u aprilu 2017. godine“, napisao je on  na Fejsbuku.

Bivši američki ambasador na Kosovu Delavi rekao je da ga događaji na Kapitol Hilu podsećaju na njegov početak rada u Prištini 2015. godine, kada su članovi Samoopredeljenja bacali suzavac u skupštinskoj sali.

"Kao i danas, političari su bili spremni da se odreknu demokratije da bi stekli vlast“, napisao je Delavi na Tviteru.

Delavi je rekao da je Kosovo uspelo da sačuva demokratiju po uzoru na SAD, ali se zapitao da li će druge zemlje slediti primer onoga što se pre nekoliko danad dogodilo u Americi.