Svečlja i tri poslanika Samoopredeljenja mogli bi biti optuženi za nešto više od mesec dana

Suzavac u Skupštini Kosova
Izvor: Reporteri

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja i tri poslanika Pokreta Samoopredeljenje Drita Milaku, Saljih Ziba i Fitore Pacoli-Daljipi u opasnosti su da budu optuženi za krivično delo "ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti", prenosi Reporteri.

Svečlja i tri poslanika Samoopredeljenja optuženi su da su 21. marta 2018. godine, oko 12:10 do 15:40, ubacili suzavac u salu Skupštine Kosova, gde se održavala plenarna sednica, a kao rezultat toga, svi poslanici su bili primorani da napuste salu.

Zastarevanje je predviđeno kao posebna institucija kojom se određuju rokovi za krivično gonjenje i suđenje okrivljenom, a u ovom slučaju .

Za krivično delo "Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti", za koje se Svečlja i još troje terete, prema članu 409. stav 1. Krivičnog zakona Kosova (KPRK), zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Stoga, prema KPRK-u, ispada da je predmetno krivično delo propisano 21. marta ove godine, nakon što je predviđen dva puta duži rok kazne za to delo, od trenutka izvršenja krivičnog dela, uzrokujući da optuženi ostane bez suđenja za to krivično delo.

Trenutno, u ovom slučaju, prvobitni pregled još nije održan. Zakazana sednica za 6. februar propala je zbog izostanka poslanika Milakua.

Pored navedenog, terete se i za krivično delo "Upotreba opasnog oružja ili vozila", za koje je zaprećena kazna zatvora od 1 meseca do 8 godina, a zastarelost za ovo krivično delo nastupa do marta 2038. godine.

Prema optužnici za koju se ispostavilo da je podignuta 29. jula 2019. godine, Svečlja, Milaku, Ziba i Pacoli-Dalipi optuženi su da su 21. marta 2018. godine oko 12.10 časova do 15:40 aktivirali nekoliko kanistera suzavca, koje su bacili u salu Skupštine Kosova, gde se održavala plenarna sednica, prenosi "Zakletve pravde".

Navodi se da su zbog toga svi poslanici bili prinuđeni da napuste skupštinsku salu, čime je onemogućen nastavak sednice.

Ovim se svako posebno tereti da je izvršio krivično delo "Upotreba opasnog oružja ili oruđa" iz člana 375. stav 1. Krivičnog zakonika, za šta je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Dok se u drugoj odredbi kaže da je svako od njih posebno izvršio krivično delo "Ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti" iz člana 409. stav 1. KZ, nakon što je ometao poslanike Kosova u vršenju svojih dužnosti službenik.

Za počinioca ovog dela predviđena je kazna zatvora od tri meseca do tri godine.