Svečlja: Ruski satelit Srbija dovodi u pitanje bezbednost Kosova

Dželjalj Svečlja
Izvor: Kosovo Online

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja prisustvovao je ceremoniji koju je organizovao Euleks povodom dodele medalja za zasluge u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici za svoju Specijalnu rezervnu policijsku jedinicu, a tom prilikom poručio je da je ruski satelit u regionu - Srbija u poslednje dve godine više puta dovela u pitanje bezbednost Kosova, prenosi RTK.

Svečlja je rekao da se u periodu od dve godine desilo 112 napada na pripadnike i sredstva Kosovske policije i ocenio da je bezbednost ugrožena zbog ratne žeđi, osvajačkih ambicija i tendencija destabilizacije i podrivanja mira.  

"Ovi izazovi, sa kojima se i dalje suočavamo, kulminirali su otmicom trojice naših policajaca duboko na teritoriji Republike Kosovo, brutalnim napadima na vojnike Kfora i terorističkim napadom 24. septembra, gde je ubijen policajac, narednik Afrim Bunjaku", izjavio je Svečlja.

Đovani Pjetro Barbano, šef misije Euleksa na Kosovu, rekao je da ta misija ima za cilj da osigura bezbednost bez obzira na etničku pripadnost i odgovornost bez političkog mešanja i u punoj saglasnosti sa međunarodnim standardima ljudskih prava i najboljim evropskim praksama.