Svečlja: Krajnje vreme da tužilaštvo podigne optužnicu u vezi Banjske

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja
Izvor: Kosovo Online

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je danas da je krajnje vreme da tužilaštvo počne sa podizanjem optužnice u vezi sa dešavanjima u Banjskoj i objavi konačan izveštaj, dodajući da je većina učesnika identifikovana.

Svečlja je istakao da je policija preduzela istražni proces, najveći u svojoj istoriji, kada je u pitanju slučaj Banjske.

„Deo ovih svedočenja je javan, a deo je u rukama tužilaštva. Čvrsto verujem da je krajnje vreme da kosovsko tužilaštvo počne sa podizanjem optužnica ili bar sačini konačni izveštaj. S obzirom na to da je bezbednost svakako povezana sa drugim segmentima rada institucija, a posebno u diplomatiji, primereno je da naši međunarodni partneri budu zvanično obavešteni o tome šta se desilo sa napadom u Banjskoj, ali i o tome šta je otkriveno“, rekao je Svečlja.

Istakao je da postoji više nego dovoljno dokaza za podizanje optužnice, dodajući da poseduju snimke priprema, zalaganja i same borbe.

„Identifikovali smo većinu učesnika, njihovu prošlost, njihovo angažovanje u drugim slučajevima, jer se ova grupa, ili njen veliki deo, bavila kriminalnom delatnošću i ranije“, rekao je Svečlja.

On je izjavio i da je Kosovska policija s pravom uhapsila bivšeg policajca Dejana Pantića, zbog, kako je rekao, napada na prostorije OIK-a u Severnoj Mitrovici i istakao da je bio iznenađen što je dobio meru kućnog pritvora.

Svečlja je pomenuo i navodnu otmicu trojice kosovskih policajaca, ističući da bi uz drugačije tadašnju reakciju „i teroristi i sama Srbija bili veoma rezervisani sa napadima na Kosovo“.

„Ali naša kašnjenja, tuđa tolerancija ih je podstakla da dođu do slučaja Banjska. Možemo se složiti da to možda nije poslednji slučaj. Od Srbije se sve očekuje. Veoma je važno, preventivno, preduzeti sve neophodne korake da se ovi teroristi privedu pravdi. Nemamo mnogo vremena. Imamo dokaze i uspehe, ali nemamo beskonačno vreme da idemo do savršenstva, kakvo nije imala nijedna bezbednosna agencija na svetu“, naglasio je Svečlja.