Tači i druge vođe OVK ostaju u pritvoru zbog Haradinajevog savetnika

Seljimi i Haradinaj
Izvor: Reporteri

Specijalni sud je imenovanje bivšeg komandanta OVK Suljejmana Seljimija za vladinog savetnika iskoristio kao dokaz u dodatku zahteva za hapšenje optuženih za ratne zločine Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija, prenosi Reporteri.

"Napori da se utiče na potencijalne svedoke, uključujući imenovane članove UZP, takođe uključuju njihovo zapošljavanje na vladinim položajima", navodi se u saopštenju Specijalnog suda.

U istim dokumentima, kako se ističe, pominje se imenovanje Seljimija u februaru 2019. godine za političkog savetnika bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Njegovo imenovanje usledilo je samo nekoliko dana nakon što je pušten iz zatvora nakon što je odslužio pet godina od sedam godina kazne za zločine nad srpskim civilima tokom rata 1998-1999.

Seljimi je proglašen krivim za mučenje civilnog zatvorenika u improvizovanom pritvornom centru OVK u selu Likovac u opštini Srbica.

Nakon brojnih reakcija, u to vreme, Seljimi je razrešen dužnosti savetnika.

Sud je i angažman Rrustema Mustafe, kao savetnika predsednika, takođe koristio kao dokaz u dodatku zahteva da se u pritvoru drže optuženi za ratne zločine Hašim Tači, Kadri Veseli, Redžep Selimi i Jakup Krasniti.

„U istom vremenskom okviru, Rustem Mustafa je razgovarao sa Specijalnim sudom u januaru 2019. a 14. februara Tači ga je angažovao za savetnika sa platom od 18.000 evra godišnje“, navodi se u dokumentu Specijalnog suda.