Tači: Kurti je ozbiljno povredio Ustav Kosova

Sastanak Kurti -Tači
Izvor: Kosovo Online

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je večeras da je aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti počinio ozbiljno kršenje Ustava Kosova kada je doneo odluku o ograničavanju slobode kretanja, bez proglašenja vanrednog stanja.

“Mi smo u policijskom času sa antiustavnom odlukom i imamo premijera koji je grubo prekršio Ustav Kosova”, rekao je Tači gostujući u emisiji “Presing” na prištinskoj televiziji T7.

Tači je naveo da su preduzeli druge mere onda bi na Kosovu do sada imali verovatno samo 15 zaraženih.

“Možda bismo imali samo 15 zaraženih da smo preduzeli neke druge mere”, rekao je Tači i istakao da je bio među prvima koji su pozvali sve da ostanu kod kuće.

Tači je Kurtijevu odluku o ograničenju slobode kretanja nazvao opasnom.

“Mislim da je neznanje dovelo do opasne odluke. Kurtijeva vlada je počinila ozbiljno kršenje Ustava”, dodao je Tači.

Kosovski predsednik Hašim Tači govorio je o svom predlogu za proglašavanje vanrednog stanja na Kosovu kao delu mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Upitan zbog čega se povukao iz plana za vanredne situacije, Tači je odgovorio da se tako nešto dogodilo nakon “stvaranja novih okolnosti”.

Prema Tačiju, on je povukao predlog nakon sukoba “između koalicionih partnera i dešavanja u vladi”.

Kosovski predsednik rekao je da je bilo pokušaja sa “neodgovornom političkom konotacijom”.

Nove okolnosti, prema njegovim rečima, navele su ga da obavi dodatne konsultacije. “Bilo je mišljenja da se čeka još malo”, rekao je Tači.

“I dalje mislim da je bilo potrebno da se proglasi vanredno stanje”, dodao je Tači.

Mi imamo policijski čas zbog neustavne odluke, bilo je ozbiljnih kršenja Ustava Kosova od strane premijera Kurtija, kazao je Tači.

Tači: Poštovaću zakon, sastanak sa Kurtijem proceduralan

Tači je gostujući u “Presingu” na televiziji T7 govorio o tome koje će korake preduzeti sada nakon pada Vlade Kosova.

“Posle usvajanja predloga za nepoverenje Vladi Kosova 25. marta, Kosovo se nalazi u novim političkim okolnostima. I naravno u novom proceduralnom ustavnom smislu, kada je reč o uspostavljanju institucija. Padom vlade imamo odlazeću vladu i ta odluka se mora poštovati u narednim koracima. Uz  poštovanje volje građana sa izbora 6. Oktobra kao osnovu, imamo i situaciju koja je stvorena formiranjem vlasti i glasanjem u Skupštini Kosova. Kao predsednik zemlje u potpunosti ću poštovati Ustav Kosova”, rekao je Tači.

Takođe naveo o čemu se razgovaralo sa premijerom Aljbinom Kurtijem na današnjem sastanku.

“Sastanak sa Kurtijem je proceduralne i pravne prirode s liderom pobedničke strane, da se razmotri mogućnost da kao predsednik stranke omogući kandidatu da dobije od predsednika zemlje mandat da formira novu vladu. Dobio sam njegovo mišljenje. Dok su sastanci sa drugim liderima bili nakon sastanka sa njim”, rekao je Tači.

On je naveo da postoje dve mogućnosti, jedna je da se ide na izbore a druga je mogućnost koju ima kao predsednik Kosova da izbegne izbore u ovim okolnostima pandemije sa formiranjem nove vlade.

Prva opcija pripada pobedničkoj stranci, a zatim videćemo, kazao je kosovski predsednik.

Tači: Uvek sam govorio ne podeli, autonomiji i razmeni teritorija

Tači je izjavio da je tokom današnjeg sastanka sa Kurtijem predložio zakon o referendumu a u vezi konačnog sporazuma i okončanja dijaloga sa Srbijom.

“Na sastanku sa Kurtijem predložio sam zakon o referendumu kojim bi se zatvorilo pitanje dijaloga između Kosova i Srbije, radi konačnog sporazuma. On je bio skeptičan i neusredsređen”, rekao je Tači.

Tači je takođe govorio o pitanju razmene teritorija za koje su Sjedinjene Države rekle da nikada nije postojala kao opcija.

“Nikada nisam govorio o razmeni teritorija. Uvek sam rekao ne autonomiji, ne podeli Kosova, ne razmeni teritorija”, dodao je Tači.

misterNO
02. April 2020.
Mislim da ga treba tužiti za "prekoračenje nužne samoodbrane"! 😂😂😂