Tači o dijalogu sa Srbijom: Prošla godina je ulivala više nade

Hašim Tači
Izvor: Instagram, hashimthaciofficial

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je u Minhenu da je godina koju smo ostavili za nama bila optimističnija u pogledu postizanja sporazuma između Kosova i Srbije.

Tači je izrazio rezerve oko postizanja konačnog sporazuma između Prištine i zvaničnog Beograda. Rekao je da dijalog treba okončati obostranim priznanjem.

“Druga obaveza treba da bude ona o dijalogu između Kosova i Srbije koja bi trebalo da se okonča međusobnim priznavanjem dveju nezavisnih i suverenih zemalja. Prošla godina je bila optimističnija od ove godine i da bi se postiglo nešto konkretno, zahteva da EU bude jedinstvena, da države članice podrže napredak dijaloga i da ovaj proces bude usko koordiniran sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Tači.

Budući da je predsednik Tramp već zadužio svog specijalnog predstavnika da se bavi ovim pitanjem, on je preduzeo prve korake ka uspehu, ali EU mora slediti ovaj proces i biti što je moguće bliže kako bi imala više rezultata u ovoj godini za postizanje sporazuma između Kosova i Srbije, kazao je Tači.

Ponovo je uputio kritike EU zbog, kako je rekao, nekorektnog ponašanja prema Kosovu. Tači smatra da se EU zadužila prema Kosovu tako što nije odobrila viznu liberaliczaciju.

Sa Minhenske bezbednosne konferencije Tači je ponovio da je Kosovo ispunilo sve uslove da bi se njegovi građani slobodno kretali u šengenskoj zoni.

“Kosovo se oseća kažnjeno i prevareno od strane EU zbog liberalizacije viza i EU bi definitivno trebalo da promeni ovaj pristup. EU se mora ponašati jedinstveno i pošteno jer ne tražimo nešto što nije naše, ne tražimo poklon, već smo u potpunosti sproveli sve demokratske kriterijume za viznu liberalizaciju. To je strateška greška koju čini Evropska unija, a istovremeno je to potpuno nepravedan pristup prema građanima zemlje i radu koji rade institucije Republike Kosovo”, rekao je Tači za kosovski Javni servis.