Tahiri: ABK podnosi zahtev za izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi

Besnik Tahiri
Izvor: Kosovo Online

Predsednik poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Besnik Tahiri kazao je da je ta stranka pripremila zahtev za skupštinsku raspravu na kojoj će izneti Rezoluciju kojom se od vlade kosovskog premijera Aljbina Kurtija traži da podnese ostavku, prenosi Telegrafi.

"Svi dosadašnji parametri dokaz su da su se stekli svi uslovi da Vlada okonča svoj mandat ostavkom, odnosno predlogom za razrešenje, koji je predložila ABK. Nakon ostavke ili smene vlade, Skupština Kosova treba da bude raspuštena", navodi se u predlogu ABK.

U Predlogu se pominje pitanje zapošljavanja, pravosuđa, privrede i javnih investicija, spoljne politike i dijaloga, kontrole nad administracijom, pritiska na medije, zdravstva i socijalne zaštite, obrazovanja, neuspeha u oblasti energetike, borbe protiv korupcije...

Kako navode u predlogu za opoziv, Kurtijeva vlada je četiri puta doživela neuspeh.

ABK najavljuje da će poslanici te stranke tražiti održavanje sednice Skupštine.

"Pored ovog suštinskog predloga, predlažemo i Nacrt rezolucije, koji bi trebalo da se nađe na usvajanju na plenarnoj sednici, nakon nastojanja da se ujedine poslaničke grupe za njen tekst", navodi se u predlogu.