Tahiri: Kosovo podbacilo u dijalogu sa Srbijom, Kurti nije trebalo da kritikuje Lajčaka

Edita Tahiri
Izvor: Reporteri

Bivši glavni pregovarač Kosova u razgovorima sa Srbijom Edita Tahiri ocenila je da je Kosovo "podbacilo" u dijalogu sa Srbijom, ali i navela da Aljbin Kurti nije trebalo javno da kritikuje specijlanog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Kako je rekla, rezultat Kurtijevog propusta jer to što je dijalog već ušao u fazu Zajednice srpskih opština.

"Kosovo je propalo u ovom dijalogu zbog vlade koja nije uspela da postigne dogovor o međusobnom priznavanju. Naprotiv, povećala je kompromise dajući autonomiju srpskoj manjini. Kurti je propustio priliku, napravio je velike ustupke i sada mogu da kažem da je dijalog ušao u fazu pridruživanja. Kada znamo da je ova vlada došla na vlast zahvaljujući protivljenju ZSO, sada je izabrala pristup odugovlačenju", izjavila je Tahiri za Teve 1.

Kako kaže, Kosovu je sada potrebno političko i nacionalno jedinstvo kako bi se suočilo sa izazovima.

Prema njenim rečima, Kurti nije trebalo javno da kritikuje Lajčaka, već da mu tako nešto kaže na zatvorenom sastanku.

Kurtijeve kritike na račun Lajčaka, izrečene na pres konferencijama, iznete su da bi osvojile srca militanata, koji su, kaže, slepi jer ne vide da je sporazum sklopljen bez priznanja. .

"U ovoj situaciji Kurti mora preispitati svoje postupke. Uostalom može izgubiti vlast, ali svakako gubi državu. Zato tražimo jedinstvo, bar u ovoj fazi", rekla je Tahiri.