Hodžaj: Kurtiju niko ne veruje i ne shvata ga ozbiljno

Enver Hodžaj
Izvor: Reporteri

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da kosovskog premijera Aljbina Kurtija niko ne shvata ozbiljno, kao i da mu niko ne veruje, a da je ministarka spoljnih poslova Donika Gervala "samo inventar".

Hodžaj je za Kljan Kosova rekao da je Kurtija demantovala i sama Evropska unija o tome da je njegov predlog za normalizaciju odnosa bio jedini na stolu tokom poslednje runde dijaloga između Beograda i Prištine, 14. septembra.

"Oni premijera Kosova ne shvataju ozbiljno. Niko mu ne veruje, jer je on taj koji je pregovarao 14. septembra i kaže da je u Briselu samo on dao konkretan predlog, a da je EU podnela stari plan koji je bio stari zahtev Srbije. Unija ga je demantovala već 15. septembra", konstatovao je Hodžaj.

On je naveo i da dijalog nije prepreka za promociju priznanja Kosova.

"Dijalog o normalizaciji odnosa je proces koji je počeo 2011. i uopšte nije bio prepreka da dobijemo priznanje od 2012. godine. Dijalog je, zapravo, služio ideji konsolidacije Kosova, ali se danas spoljna politika svela na dijalog. Politiku je zamenio dijalog, a dijalog je zamenjen upravljanjem krizom na severu", smatra Hodžaj.

Spomenuo je i ministarku Doniku Gervalu za koju je rekao da je "samo inventar na međunarodnim sastancima".

"Dakle, danas ne postoji spoljna politika Kosova. Imate ministra spoljnih poslova koji je samo inventar", ocenio je Hodžaj.

Kazao je i da zbog sankcija Kosovou - Kurtija i Gervalu niko ne očekuje ni u jednom glavnom gradu.

"Čak je i Kurti prošle nedelje jasno rekao da su kaznene mere – sankcije, i da sankcije imaju i finansijski efekat. Ali, sankcije imaju i politički efekat, posebno u spoljnoj politici, jer danas Kurtija i Gervalu niko živ ne očekuje ni u jednoj prestonici", rekao je Hodžaj.