Tahiri: Kurti koristi dijalog da skrene pažnju javnosti sa unutrašnjih izazova

Besnik Tahiri
Izvor: Gazeta Express

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri ocenio je da kosovski premijer Aljbin Kurti koristi dijalog sa Beogradom da bi skrenuo pažnju javnosti sa unutrašnjih izazova i problema.

„Više od dve godine premijer Kurti koristi dijalog kao način da skrene pažnju javnosti sa unutrašnjih izazova i problema. Ova vlast je, u ime proširenja vladavine prava i suvereniteta u severnim opštinama, proizvela suprotan efekat od ove namere, a lokalne izbore i operativno funkcionisanje policije učinila međunarodnim predmetom“, napisao je Tahiri na Fejsbuku.

Vlast je, kako je naveo, taktikom u dijalogu zamenila opozicioni populizam vladinim populizmom. 14. septembar, za kada je zakazan sastanak Vučić-Kurti, Tahiri naziva njihovom sledećom taktikom.

„Ova vlast i njen lider, više od dve godine, taktikom su uspeli da poremete zapadni konsenzus o konačnom epilogu i dinamici dijaloga. Srbija se pokazala kao dobitnik i uspela je da izbegne sankcije. Uspela je da na sto stavi teme kao što su izbori i deeskalacija. Srbija je tako imala koristi od polarizacije međunarodnog mišljenja“, poučio je Tahiri.