Tahiri: Za članstvo u Savetu Evrope lobiramo i kod država koje ne priznaju Kosovo

Besnik Tahiri
Izvor: Kosovo Online

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri, koji boravi u Francuskoj, ocenio je da će predstojeći sastanci u Parizu i Strazburu biti presudni za članstvo Kosova u Savetu Evrope, zbog čega mora da lobira i kod država koje ne priznaju nezavisnost, apostrofirajući Ukrajinu i BiH, piše Reporteri.

Tahiri je rekao da je imao niz sastanaka sa brojnim delegacijama u Parizu, kako bi uticao na glasanje za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Moji razgovori su uglavnom bili usreređeni na šefove raznih delegacija, uključujući i delegaciju Ukrajine. U ovom slučaju želim da kažem da ukrajinska delegacija visoko ceni odluku ministra odbrane Kosova da vojnim sredstvima pomogne Ukrajini“, naglasio je Tahiri i dodao da je čestitao Ukrajini i BiH što će glasati za članstvo Kosova u SE.

On je istakao dva ključna momenta koja predstoje:

"Sledeće nedelje u Parizu, gde će se raspravljati o izveštaju Dore Bakojani, kada bi trebalo da se glasa i gde nam je važno da bude kvoruma, jer bi trebalo da dobijemo 27 glasova. Drugi momenat je sednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, od 15. do 19. aprila, kada su nam potrebna 23 glasa”, rekao je Tahiri koji kao član Odbora za ravnopravnost i nediskriminaciju pri Savetu Evrope boravi u Parizu.