Tahiri: Imamo glasove za članstvo u Savetu Evrope, ali gubimo poverenje SAD

Besnik Tahiri
Izvor: Kosovo Online

Šef Poslaničke grupe ABK Besnik Tahiri izjavio je postoji podršku za članstvo u Savetu Evrope, ali da zbog poteza Aljbina Kurtija Kosovo gubi podršku SAD, prenosi KTV.

„Uveren sam da imamo glasove za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Predsedništvo to stavlja na dnevni red i kada se stavi, glasa se. Članstvo u Savetu Evrope nije najveće dostignuće, tu je malo dostignuća, i pored toga što je urađeno mnogo posla, liberalizacija je ostala Kurtova zasluga. Ako se to postigne, to bi se smatralo velikim dostignućem. Najveće dostignuće za Kosovo bilo bi članstvo u NATO“, rekao je Tahiri.

Komentarišući posetu Prištini i poruke specijalnog američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara, Tahiri je rekao da Kosovo ugrožava poverenje koje ima kod SAD.

„Ne bi trebalo da eksperimentišemo sa vitalnim temama na ovaj način. Gubimo poverenje SAD. Kada postoje strogi stavovi američkih zvaničnika, oni su zasnovani na dokazima. Američki stavovi se za 25 godina nisu promenili. Nisu nam rekli laž... Problem je što se Kurti povlači od svake akcije ili odluke koju donese. Preduzimanjem takvih akcija vraća se tri koraka unazad i to proizvodi posledice po državu Kosovo“, istakao je Tahiri.

Govoreći o vraćanju zemljištu manastiru Visoki Dečane, poslanik ABK je naglasio da odluke Ustavnog suda moraju da se primene i da je Aljbin Kurti to znao od početka, mada je došao na vlast “bacajući kamenje”, odnosno osporavajući ih.

„Aljbin Kurti je došao na vlast bacajući kamenje i vređajući najnižim rečima. Na vlast je došao populističkom retorikom. U Dečanima je dobio više od 4.000 glasova. On je tačno znao da su neke odluke nepovratne... Odluka Ustava je izvršna, a ne sporna”, rekao je Tahiri.

On je ocenio da je problematično zbog čega se o upotrebi dinara raspravljalo u Savetu bezbednosti UN.

„Dinar je postao problem ne samo upravljanja, već je postao tema razgovora između Kosova, EU i SAD. O tome da se raspravlja u Savetu bezbednosti. Vlada ne bi trebalo da se bavi takvom temom u UN i u Briselu. O dinaru se razgovaralo u Briselu uz blagoslov Vlade... Savet bezbednosti je trebalo samo da se pozabavi napadom u Banjskoj”, rekao je on.