Tanasković: Erdoganova najava lobiranja za Prištinu odvraća Grčku od ideje priznanja Kosova

Tanaskovic
Izvor: Večernje novosti

Prištinska kampanja za priznavanje, bez obzira što je formalno i u javnosti utihnula posle potpisa Vašingtonskog sporazuma prošlog septembra, prema diplomati Darku Tanaskoviću traje sve vreme, na diplomatskom planu, prenosi RTS.

U poruci predsednika Turske Erdogana, vidi se da Turska  učestvuje u lobiranju za Kosovo, a to je i obelodanila.

"Ovde su glavni činilac za povezivanje tih napora SAD, koje naravno imaju veći uticaj, čak i u delu muslimanskog sveta, od Turske", objašnjava Tanasković.

Ocenjuje da, iako je teško procenjivati, Turska može da ostvari uticaj na tri, četiri države, jer većina onih koje ne priznaju samoproglašenu kosovsku nezavisnost čini to iz svojih vrlo jakih državno-nacionalnih razloga na koje kampanja Ankare ne može preterano da utiče.

Ne treba prenebregnuti da je Erdoganov stav stigao neposredno pred njegovu posetu delu Kipra koji Turska priznaje kao državu.

Tanasković podseća da je jedan od razloga zašto Grčka do sada nije razmatrala odluku o priznanju upravo tzv. kiparski faktor.

"To je činilac koji dodatno odvraća Grčku od ideje da prizna Kosovo, ona ima i unutrašnje teškoće, ima narodno raspoloženje, ima stav crkve", smatra Tanasković.

Erdoganov poziv, kako je ocenio diplomata, svakako ne približava Grčku da učini konačni korak ka priznanju.

Tanasković ukazuje na odnos SAD i Grčke, koja je u teškom ekonomskom stanju, i gde Amerikanci imaju jak uticaj.

"Pojednostavljeno rečeno, vode računa o bezbednosti Grčke kao njeni zaštitinici. S druge strane, Grčka je u vrlo teškoj finansijskoj situaciji. Sve to navodi na zaključak da bi ona mogla biti zemlja, i to poslednji potezi Atine pokazuju, da bi ona mogla biti zemlja među ovih pet evropskih zemalja koje bi odstupile od stava nepriznavanja Kosova", smatra Tanasković.