Tolkač: Nemoguće porediti Kosovo i Ukrajinu, Srbija da se pridruži sankcijama

Volodimir Tolkač
Izvor: Printscreen

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da je veoma teško pitanje za Ukrajinu da li razume odluku Srbije da ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji, prenosi N1. 

"Hteli bismo da vidimo Srbiju u okviru prijatelja i saveznika i teško nam je da shvatimo argumente koje Srbija daje, sa svakim našim poginulim vojnikom, sa svakim poginulim detetom, a više od 300 dece je poginulo do sada i mnogo više njih je ranjeno. Sve je teže i teže razumeti argumente Srbije", rekao je ambasador za N1.

"Sve je teže i teže da razumemo pitanja hladnog rata i sve više očekujemo neki zajednički stav, jer mi zajedno hoćemo da idemo u Evropu. Nećemo da se igramo igara, već da budemo kandidati na istom polju, dakle na tom polju mi smo strateški saveznici", rekao je Tolkač i dodao:

"Očekujemo podršku Srbije, pridruživanje sankcijama koje se uvode Rusiji. To će nam pomoći da pokažemo da se zalažemo za zajedničke vrednosti. Treba da se pomažemo i za vojnu tehničku podršku. Pozivamo rukovodstvo Srbije da se zajedno borimo".

On je rekao i da je na početku leta imao priliku da se sastane nekoliko puta sa najvišim srpskim zvaničnicima, i to u vreme kada je situacija bila još više štetna za Ukrajinu – dok nije oslobađala većinu teritorija.

"Susreo sam se sa predsednikom kada je uručio akreditive, sastao sam se i sa premijerkom Brnabić. Razumemo jedni druge kada govorimo o humanitarnim pitanjima, pitanjima izbeglica, zajedno smo posetili Vranje sa Aleksandrom Vučićem, ta poseta pokazala je da imamo zajedničko razumevanje da pomažemo ljudima koji se spasavaju od rata", rekao je ambasador.

Preneo je i da je od premijerke Srbije dobio uveravanja da ukrajinski državljani neće imati nikakvih problema u Srbiji.

"I zaista je tako, i zato smo veoma zahvalni", kaže Tolkač.

"U izjavama da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine danas bi hteli da vidimo realizaciju tih izjava i bili bi zahvalni srpskom rukovodstvu za njihovo pridruživanje sankcijama i za realnu podršku teritorijalnom integritetu", naglasio je ambasador.

A ako se to ne desi, radićemo na tome… Diplomatija je organ koji mora da rešava pitanja i traži odgovore, dodao je.

Povodom sporazuma koji je Srbija nedavno potpisala sa Rusijom u Njujorku, on kaže da ne može kao diplomata da kritikuje takve stvari. Mogu, dodaje samo da mu se sviđaju ili ne sviđaju. "Meni se ne sviđaju postupci usmereni na to da se počinje dijalog s Rusijom koja se nalazi u političkoj izolaciji“, naveo je ambsador.

Povodom stava ruskog ministarstva spoljnih poslova koje se pozvalo na presudu Međunarodnog suda pravde o Kosovu kao dokaz da su referendumi u skladu sa međunarodnim pravom, Tolkač predlaže da se treba osvrnuti na nešto drugo. 

"Postoje dva puta – referendumi koji su održani na Kosovu pod monitoringom međunarodnih posmatrača i koji su se spremali godinama, a da ih uporedimo sa referendumima koji se održavaju pod pretnjama oružanih snaga Rusije – smešno je porediti to", kaže Tolkač. 

On je zapitao i da li je postojao slučaj kada je Ukrajina istupala za priznanje Kosova. 

"Ne, uvek smo podržavali princip teritorijalnog integriteta Srbije bez obzira na to što nam je pozicija Kosova bila bliža nego pozicija Srbije", rekao je Tolkač.

Ukrajinci su, kako dodaje, jedni od retkih koji stalno istupaju za teritorijalni integritet Srbije. "To smo radili, radimo i radićemo u budućnosti", kaže ambasador.

"Rusija dok pravi poređenja referenduma sa onim na Kosovu, krši sve moguće i nemoguće principe a zatim pokušava da te principe vrati na zajedničke standarde, što po meni izgleda smešno", naglašava ambasador.

"Hajde da zamislimo situaciju da veliki broj Srba govori ruski jezik i sutra upadne vojka da zaštiti govornike srpske koji govore ruski jezik i njih ne priznaju na državnom nivou, a prekosutra se održi referendum. Možemo da poredimo stvari koje se mogu porediti, a ne one koje su neuporedive", dodaje Tolkač.

On je ocenio i da su referendumi koje je Rusija organizovala u četiri ukrajinska regiona gde su u toku krvave borbe za oslobođenje teritorija "propagandni šou".

"Ovo je uništenje međunarodnog prava i ismevanje demokratskih principa, uključujući pravo nacija na samoopredeljenje", naveo je Tolkač.

"Kao prvo o kojoj naciji se radi i samoopredeljenju koje nacije se govori? O naciji koja govori ruski? Dakle svi oni koji znaju ruski jezik pod mitraljezima glasaju za priključenje Rusiji. Koristim ovu logiku – znanje ruskog jezika postaje opasno za sve susedne države i ljude koji govore ruski", istakao je ambasador.

Tolkač je rekao da je u pitanju farsa koja je organizovana da bi se prikrila oružana agresija.

On je, podsetivši da je Ukrajina podnela zahtev za članstvo u NATO, istakao da je Ukrajini zbog odluke Rusije za okupaciju teritorije te zemlje, potrebna zaštita međunarodnih partnera. 

"Danas Ukrajina ima svoje partnere i uz nju stoje svi koji podržavaju vrednosti međunarodnog prava i prava ljudi. Izuzetno cenimo što nas ove zemlje razumeju od 2014. godine i podržavaju nas danas. Naš zahtev za priključenje NATO znači stupanje uz zemlje koje zastupaju iste vrednosti", kaže ambasador.

"Naravno da očekujemo podršku i da naša kandidatura bude na odgovarajući način prihvaćena", istakao je Tolkač.