Tolkač: Najvažnije da zaustavimo rat, Srbija deli našu tugu

Volodimir Tolkač
Izvor: Printscreen

Za nas je danas najvažnije da zaustavimo rat i očekujemo podršku partnera kako u Srbiji, tako i u Ukrajini, rekao je za RTS novi ukrajinski ambasador Volodimir Tolkač.

Srbija sa Ukrajinom, kaže, ima mnogo zajedničkih stvari, a to je pre svega evropski put. 

Stigli ste u Srbiju u trenutku kada je vaša zemlja bila gotovo 100 dana u ratu, koliko to utiče na vaše vaše angažovanje u Beogradu i na koji način? Šta će biti vaši prioriteti u narednom periodu?

Hvala na mogućnosti da razgovaramo danas i mogu reći da su se prioriteti mnogo promenili u odnosu na ono što sam ja mislio. Danas je teško praviti planove zato što jedino o čemu možemo razgovarati jeste rat koji traje 111 dana. Toliko dana je prošlo od kada je počeo rat Ruske federacije koji u stvari traje već osam godina.

U Srbiju je stigao i značajan broj ukrajinskih izbeglica, imate li podatak koliko ih je odlučilo da ostane ovde, šta im je najpotrebnije, da li imaju odgovarajući podršku?

U Srbiji se trenutno nalazi oko 7.500 državljana Ukrajine, oko 500 ima stalni boravak na nekoj od osnova. Imao sam 3. juna priliku da posetim izbeglički centar sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Vranju i zaista u tom trenutku osetio sam odnos predsednika Srbije prema našoj deci, njegovu toplinu i otvorenost prema njima i to je znak da Srbija deli našu tugu, našu tragediju i da će nastaviti da nas podržava.

Međutim, s druge strane ako pogledamo da neko izlazi na manifestacije sa slovom Z, pojavljuje se u javnosti sa njim, to naše državljane ostavlja u određenom smislu da se ne osećaju sigurno. Sve ono što Rusija u Ukrajini sada čini, sve strahote koje doživljava naš narod tamo osećaju se i ovde zbog tog odnosa i pisanja tog slova Z, koje za nas predstavlja fašističku svastiku.

Prošle nedelje u Srbiji je uhapšen nekadašnji zvaničnik ukrajinske obaveštajne službe Andrij Naumov, da li se ambasada angažuje i u tom slučaju?

Počeću od toga da je on bivši zvaničnik službe bezbednosti koji je otpušten pre šest meseci u Ukrajini, a pre 24. februara on je nezakonito napustio zemlju, bez dozvole. On se za sada nije lično obraćao ambasadi za pomoć kao državljanin Ukrajine, koji ima potpuno pravo na to i zato smatram da bolje da sačekamo neki odgovarajući zahtev s njegove strane i damo odgovarajući odgovor na to kako bismo, poštujući zakone Srbije i Ukrajine, mogli da razgovaramo o tom pitanju.

Jedan broj lažnih dojava o bombama stiže i iz Ukrajine, Vaša zemlja je u specifičnoj situaciji, da li ćete moći da pružite podršku srpskoj policiji da se procesuiraju oni koji takve dojave šalju?

Veoma nam je žao što se Ukrajina pominje po ovom pitanju, mi želimo da kažemo da smo se obratili lokalnim organima i MUP-u kako bismo na zajednički način uspostavili saradnju nadležnih organa obe zemlje u cilju što brže i objektivne istrage. Ovo nije samo problem Ukrajine i Srbije i mogu da dam primer, pre nekoliko dana bila je dojava o bombi u neposrednoj blizini ambasade, ovo zastrašivanje i dojave o bombama nije samo ukrajinski ili srpski slučaj, potrebno je mnogo više istraživanja kako bi problem bio rešen.

Na koji način bi odnosi Srbije i Ukrajine mogli da se unaprede imajući u vidu osetljivost situacije ali i položaja u kojem je Srbija?

Danas sa Srbijom imamo mnogo zajedničkih stvari koje nas ujedinjuju, to je pre svega evropski put jer su obe zemlje izabrale taj put. To što se dešavalo prethodnih nedelja, susreti s predsednikom Srbije i ministrom spoljnih poslova i razgovori koje smo vodili su veoma važni i ta saradnja se nastavlja.

S druge strane važno je intenziviranje ekonomske saradnje. U privredi treba da uvedemo zonu slobodno trgovine kako bismo olakšali razmenu dobara jer za Ukrajinu Srbija ostaje gotovo jedina zemlja u Evropi za koju još uvek postoje carinske i poreske barijere. Znamo da je tokom rata EU ukinula carinska i tarifna ograničenja. Još jedno pokrenuto pitanje u razgovoru s predsednikom je pitanje obnove i pomoći Ukrajini što je jako važno za nas. Vučić je istakao spremnost u lečenju naših ranjenih građana tako i u obnovi oštećene infrastrukture. Ne treba zaboraviti ni kulturnu ili razmenu naših sportista.  

Za nas je danas najvažnije da zaustavimo rat i očekujemo podršku naših partnera kako u Srbiji tako i u Ukrajini.