Tomić: Ono što pričaju Kurti i Haradinaj je trenutni rijaliti, Srbija mora da ostane snažna

odalovic tomic radenkovic
Izvor: Kosovo Online

Profesor Duško Tomić, akademik Dragan Radenović i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović složili su se da Srbija treba da nastavi sa trendom osnaživanja na svim poljima i dijalogom sa zemljama regiona i naglasili da sve što je dogovoreno u dijalogu Beograda i Prištine treba da bude implementirano, prenosi Pink.

Profesor Univerziteta za bezbednost i globalne studije Američkog univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Duško Tomić rekao je da je Srbija 2021. godine zemlja koja sve više biva stabilna i jača na svim poljima. On je naglasio da su se vremena promenila i da Srbija mora da pregovara sa svim zemljama regiona i sveta.

"Srbija jača na polju diplomatije, na polju unutrašnje stabilnosti, vojne kompaktnosti, bezbednosne indikativnosti. Srbija je 2021. godine zemlja prepoznatljiva kao partner i Ruskoj Federaciji i Kini i SAD i drugim zemljama u Evropi. Moramo imati odnose i sa NATO, i sa Kinom i sa svima drugima, ali da uvek moramo imati u malom mozgu sećanja na neke stvari", ističeTomić.

Ističe da  se u Prištini odvija ’’kolokvijalni rijaliti’’ kome ne treba posvećivati preveliku pažnju.

"Pustite šta pričaju Kurti i Haradinaj, to je njihov trenutni rijaliti. On govori o ujedinjenju sa Albanijom, da li je pitao establišment Albanije, da li je o tome pitao narod u Albaniji za to", kaže Tomić.

Tomić napominje da Albnaji i Srbiji predstoje dalji razgovori po pitanju mini šengena.

"Edi Rama zna da će u nekom trenutku pozvati predsednika Vučića da nastave dalju saradnju na širenju mini šengena", kaže Tomić.

Predsednik komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je da su Evropski parlament i Evropska komisija kao i evropske institucije preuzele  veliku obavezu da vode dva dijaloga i da se ono što je u njima dogovoreno i  impementira.

"Kada se vodi dijalog i kada se u prisustvu međunarodnog zvaničnika koji vodi dijalog potpišu dokumenta onda  je to obavezujuće. I to je ono što je veliki problem i za EK, jer potpisani sporazum u Briselu je nešto što mora da se implementira", smatra Odalović.

Akademik Dragan Radenović komentarišući poruke koje stižu iz Prštine kaže da je imperativ našeg statusa da budemo snažni, jer se samo sa snažnima razgovara i pregovara.

„Onaj ko je slab sa njim pregovori nemaju smisla“,rekao je Radenković .

sami
25. Mart 2021.
sad je kurti on zna sta hocete vi sanjate