Toškovski: Dosad nije bilo ozbiljnijih povreda glasanja u Severnoj Makedoniji

Severna Makedonija
Izvor: Vlada Republike Severne Makedonije

Tehnički ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Panče Toškovski izjavio je da dosad nije bilo kršenja glasanja u Severnoj Makedoniji.

„Nismo primetili ozbiljnije povrede izbornog procesa. Dan je lep, nadam se da će građani moći da ostvare svoje pravo glasa na demokratskim izborima. Obuhvaćena su sva odeljenja unutrašnjih poslova sa tehničkim uslovima. Postupamo po utvrđenim smernicama iz izbornog štaba, mislim da će izborni dan proteći u najboljem redu“, dodao je Toškovski.

Na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji učestvuje sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

Birači biraju između kandidata Steva Pendarovskog, koga podržava koalicija „Za evropsku budućnost“, Gordane Šiljanovske-Davkove, koju podržava koalicija „Tvoja Makedonija“, Stevča Jakimovskog iz koalicije „Hrabri za Makedoniju“, Bujara Osmanija iz „Evropski Front“, Biljana Vankovska, koju podržavaju “Levica”, Arben Taravari iz koalicije „Vredi“ i Maksim Dimtirievski iz “ZNAM”.

Pravo glasa na ovim izborima ima 1.814.317 birača, koji će birati kome će biti poveren petogodišnji mandat. Predsedničke izbore pratiće 915 domaćih i 544 stranih posmatrača. Pored toga, izbore će pratiti 32 strana novinara.