Trifković: Situacija u SANU po pitanju Kosova trebalo bi da se završi smenom Kostića

Srđa Trifković
Izvor: webtribune.rs

Spoljnopolitički urednik časopisa "Hronikls" istoričar Srđa Trifković rekao je za Kosovo Onlajn da bi, nakon izjave predsednika SANU Vladimira Kostića da Kosovo više nije srpsko, trebalo izabrati drugog čoveka da vodi tu instituciju.

“Izjava predsednika SANU Vladimira Kostića ne može da bude njegovo privatno mišljenje po prirodi njegove funkcije. Skandalozno je za jednu nacionalnu instituciju da ima na čelu čoveka koji poziva na kršenje Ustava i odricanje od teritorijalnog integriteta. Situacija nastala u SANU povodom pitanja Kosova trebalo bi da se završi izborom novog čoveka na čelu akademije, jer ovo nije prvi put da Kostić daje ovakve izjave”, rekao je Trifković.

On je podržao inicijativu akademika Matije Bećkovića da Srpska akademija nauka i umetnosti treba da saopšti stav o “najvažnijem i najaktuelnijem pitanju Srbije i srpske nacije – Kosovu i Metohiji”.

“Mislim da je trebalo ta incijativa da bude pokrenuta i ranije, ali sa druge strane, verujem, zbog Matijinog ugleda, renomea i težine njegovog ulgeda, da je značajno što je ovo poteklo od njega”, rekao je Trifković.

On je podsetio, da je svojevremeno, kada je pre nekoliko godina Kostić nešto slično izjavio, to uporedio sa jednim slučajem između Nemačke i Francuske.

“Bilo bi nezamislivo da pre Prvog svetskog rata neki član francuske akademije kaže da priznaje nemačku aneksiju Alzasa i Lorene. Francuska nacija je bila jedinstvena da su to otete provincije, koje pre ili kasnije moraju da budu vraćene”, rekao je Trifković.

Tuy
01. Mart 2021.
Bravo kostic
Mark
01. Mart 2021.
kostica ne vole piuni milosevica.
respekt za kostica .....