U američkom Senatu počeo pretres o nominaciji Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji

Kristofer Hil
Izvor: Intermagazin

U Odboru za spoljne poslove američkog Senata otpočeo je pretres na kom će kandidat za novog američkog ambasadora u Srbiji Kristofer Hil, koga je na tu funkciju predložio predsednik Džo Bajden, svedočiti tokom pretresa potvrde svoje nominacije, piše Glas Amerike.

Reč je o prvom koraku u tom procesu, a da bi Hilova nominacija bila potvrđena, čime bi bili ispunjeni uslovi da preuzme funkciju najvišeg diplomatskog predstavnika SAD u Srbiji, potrebno je i da se izjasne svi članovi Senata - gornjeg doma američkog Kongresa.

"Srbija je ključna nacija u važnom delu sveta na Balkanu gde je još nezavršen posao kada je reč o punoj integraciji. Nalazi se na nekonzistetnom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Važno pitanje je kako da poboljšamo odnose sa Srbijom i integraciju regiona", rekao je američki Senator Ben Kardin.

Kristofer Hil iskusni je američki diplomata koji je tokom karijere bio savremenik balkanskih kriza i angažovan na okončanju rata u Bosni i Hercegovini.

U zvaničnoj biografiji šezdesetdevetogodišnjeg diplomate navedeno je da je Hil tokom 2021. predavao u Školi međunarodnih i spoljnih poslova njujorškog Kolumbija univerziteta.

Pre povlačenja iz diplomatije 2010. Hil je obavljao funkcije ambasadora u Iraku, Poljskoj i Severnoj Makedoniji, a u svojoj ranijoj diplomatskoj karijeri,  Hil je bio član pregovaračkog tima koji je doprineo postizanju Dejtonskog sporazuma - čime su okončani ratni sukobi u Bosni i Hercegovini.

Pored toga Kristofer Hil, kao američki ambasador u tadašnjoj Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji bio je angažovan i kao specijalni američki izaslanik za Kosovo, u vreme sukoba 1998. i 1999. godine.

Majkl Kirbi, bivši američki ambasador Sjedinjenih Države u Beogradu u nedavnom razgovoru povodom Hilove nominacije, smatra da bi Hil mogao da bude od pomoći u unapređenju dijaloga Kosova i Srbije ili pak pristupnom procesu Srbije ka Evropskoj uniji.

“Dijalog se ne vodi samo da bi ste razgovarali, već da bi ste taj razgovor i završili. Znači, preduzimamo korake do određenog cilja. A to su po mom mišljenju Srbija u Evropskoj uniji i nezavisno Kosovo. Trenutno, dijalog ne teče dobro iz niza razloga. I nije važno koji su to razlozi ako želimo da postignemo napredak. Mi to možemo da uradimo, i Srbija može sa Krisom Hilom i sa Sjedinjenim Državama”, istakao je Kirbi u nedavnom razgovoru za Glas Amerike povodom nominacije Hila na ambasadorsku poziciju u Srbiji.