U Draču počela NATO vojna vežba u kojoj učestvuje preko 28.000 vojnika

Drač - NATO vežba
Izvor: Prt. Scr. Facebook

U luci Drač danas je počela međunarodna vojna vežba "Branilac Evrope 2021", koja se sem u Albaniji održava u još 10 država, na više od 30 poligona, prenosi Gazeta Ekspres.

Premijer Albanije Edi Rama najavio je da će preko 28.000 vojnika biti na obuci i naglasio da je fokus vojne vežbe na demonstraciji spremnosti Sjedinjenih Američkih Država za interakciju sa vojskom partnera NATO-a radi povećanja sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana i Crnog mora.

U poslednjih nekoliko dana ogroman broj vozila američke vojske je sleteo u Drač gde je iskrcano i oko 700 jedinica sa Floride, preneo je Asošiejted pres.

U dvonedeljnim vojnim vežbama, od 17. maja do 2. juna, koje će biti organizovane u šest baza u Albaniji učestvovaće 6.000 američkih vojnika, a prisutni su i vojni brodovi iz Velike Britanije.

U fokusu  velike međunarodne vojne vežbe "Branilac Evrope 21", koju predvode SAD je odvraćanje od agresije i razvoj operativne spremnosti sa većim brojem saveznika.

Edi Rama je u svom govoru na ceremoniji održanoj u Draču u okviru vojne vežbe "Branilac Evrope 2021“ naveo da će Albanija stati rame uz rame sa Sjedinjenim Američkim Državama i naglasio njenu važnost za međusobne odnose.

On je u objavi na Fejsbuku istakao da ovako veliki broj vozila i naoružanja u Evropi nije viđen od Drugog svetskog rata.

"Sjajna obuka započinje u luci Drač, a ovolika količina američke vojne opreme stigla je prvi put od Drugog svetskog rata u Evropu.Biće demonstrirane interaktivne veštine Sjedinjenih Država sa vojskom partnera NATO-a radi bezbednosti na Zapadnom Balkanu i regiji Crnog mora", naveo je Edi Rama.