U Drač stiglo 8.000 američkih vojnika

NATO
Izvor: Reporteri

Američke trupe iskrcale su se u albanskoj luci Drač pred jednu od najvećih međunarodnih vojnih NATO vežbi „Defender Jurop 2021“ u kojoj će učestvovati 31.000 vojnika iz 26 zemalja članica, prenosi Reporteri.

Prvi američki vojni brod usidren je danas popodne u luci Drač i započelo je iskrcavanje 8.000 vojnika, naoružanja, oruđa i logistike. Deo trupa koji učestvuju u međunarodnoj obuci biće smešten je u luci Drač, dok će ostatak boraviti u drugim bazama albanskih oružanih snaga.

Međunarodna vežba „Defender Jurop 2021“ na teritoriji Albanije biće realizovana u  gotovo svim kopnenim, morskim ili vazdušnim vojnim bazama

Vojna NATO vežba održaće se od 1. maja do 14. juna  i obuhvatiće nekoliko zemalja na Balkanu i Crnom moru. Učestvovaće preko 17.000 američkih i još 14.000 vojnika iz 26 zemalja članica NATO.

Komanda američke vojske u Evropi predvodiće vojnu vežbu u kojoj će ravnopravno učestovati članice poput Kanade, Hrvatske, Grčke, Crne Gore, Severne Makedonije, Velike Britanije, Češke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Gruzije i Turske, a najavljeno je i učešće pripadnika KBS i oružanih snaga BiH.

Svrha učešća oružanih snaga Republike Albanije u ovoj vežbi biće demonstriranje sposobnosti vojnih trupa za prijem, koordinaciju i obuku sa snagama SAD i NATO kroz zajedničke aktivnosti u složenom operativnom okruženju.

Rado
16. April 2021.
Nemate druga posla vi iz Nato .Time samo hocete da demostrirate silu i stvarate tenzije na Balkanu.Sve to radite zbog straha od Rusije.Ali Rusija se neboji nikog jer je sada najaca vojna sila u svetu.Trosite novac bez veze umesto da date sirotinji po belom svetu koja nemoze da se prehrani.Dosta je bilo rata mrznji stradanja .
Miodrag iz Peći
16. April 2021.
Bosna i Hercegovina nije članica NATO i nikada neće biti.
Lii
17. April 2021.
Bravo kbs
Ill
20. Maj 2021.
99 god nesto nisu slomili srpsku vojsku