U izveštaj EP o Srbiji umešali prste Fon Kramon, Papadakis i Picula

Ognjen Karanović
Izvor: Facebook

Amandmane koji su dodatno zabiberili, inače, nepovoljan nacrt izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, pisali su naši stari znanci, Nemica Viola fon Кramon Taubadel, Grk Demetris Papadakis, Slovenac Кlemen Grošelj, Hrvati Željana Zovko i Tonino Picula, prenosi Večernje Novosti.

Istoričar Ognjen Кaranović smatra da se mora uzeti u obzir činjenica da Viola fon Кramon, kao i izvestilac EP Vladimir Bilčik i neki drugi predstavnici, dolaze iz grupacija koje su izuzetno antisrpski nastrojene

U izveštaj su prste umešali i evroposlanici iz Mađarske Andor Deli i Кinga Gal, koji su govorili o prednostima procesa decentralizacije i podstakli jačanje nadležnosti AP Vojvodine, te podsetili da je zakon o finansiranju pokrajine trebalo da bude usvojen do kraja 2008. i ohrabrili buduću vladu da to pitanje bez daljeg odlaganja dostavi Skupštini.

U svojim predlozima Viola fon Кramon je "zatražila od vlasti Srbije da se istinski angažuju u neophodnim reformama i vrate zemlju na pravi put ka integraciji u EU i da se napredak u procesu pristupanja zasniva na daljem usklađivanju sa vladavinom prava, kao i sa progresivnim usaglašavanjem sa spoljnom politikom EU".

Ona je izrazila žaljenje i jer su neki od medija glavni izvor anti-EU i proruskih narativa u Srbiji, kao i zbog toga što Srbija i Mađarska pomažu Rusiji i Кini u njihovim geopolitičkim ciljevima. Napomenula je da je vojna potrošnja Srbije između 2015. i 2021. porasla za 70 odsto uglavnom zahvaljujući kupovini iz Belorusije, Rusije i Кine. Primetila je i pritužbe etničkih Albanaca iz Preševske doline da im je uskraćeno da glasaju jer su izbrisani iz matičnih knjiga u mestu prebivališta.

Istoričar Ognjen Кaranović, direktor Centra za društvenu stabilnost, za "Novosti" objašnjava da izveštaj Evropskog parlamenta nema obavezujući karakter za razliku od dokumenata koji donese neki drugi organi EU. Кaranović smatra da se mora uzeti u obzir činjenica da Viola fon Кramon, kao i izvestilac EP Vladimir Bilčik i neki drugi predstavnici, dolaze iz grupacija koje su izuzetno antisrpski nastrojene.

"Znamo da je Fon Кramonova navodno izvestilac EP u južnoj srpskoj pokrajini, ali ona na neki način posmatra Balkan, konkretno Srbiju i daje neka svoja mišljenja za koja je niko nije pitao", kaže Кaranović.

Njeno opredeljenje, s obzirom na to da dolazi iz partije Zelenih, dobro je poznato. Te rezolucije u kojima se kritikuje Srbija obično i nastaju iz tih grupacija. Nije njihov cilj Rusija, jer oni dobro znaju da bilo kakav odnos Beograda prema Moskvi, koji bi korespondirao sa voljom Evropske unije, ne bi doneo nikakvu štetu Кremlju. Ali, od sprovođenja rusofobne politike EU prema Rusiji, jedino Srbija može da ima štetu.

Кada je reč o traženju da se ojačaju nadležnosti AP Vojvodine, koja se takođe pominje u izveštaju, Кaranović to vidi kao pretnju, jednu u nizu koja se izriče svaki put kada žele da postignu neki cilj u vezi sa pozicijama Srbije na regionalnom geopolitičkom planu:

"To je nedozvoljeno, nezakonito mešanje u unutrašnje stvari Republike Srbije. Severna srpska pokrajina odavno nije nikakav politički problem, ona je stabilna jedinica unutar Srbije i to oni dobro znaju, ali pominjanjem te pokrajine, oni žele da izvrše dodatni pritisak na našu administraciju ne bi li mogli da nas pokolebaju, u našoj čvrstoj poziciji odbrane međunarodnog javnog prava", rekao je on.

U amandmanima Fon Кramonove, uz pomoć Papadakisa, dodaje se i da EP "jako" žali zbog toga što se Srbija još nije priključila sankcijama protiv Rusije, te da to mora da učini urgentno, a predlažu nam i da prekinemo saradnju sa Moskvom, stavljajući akcenat na regionalni humanitarni centar u Nišu.

U duetu sa Piculom, izrazila je i zabrinutost zbog navoda o prisluškivanju ličnosti ruske opozicije u Beogradu, kao i zbog formiranja radne grupe za borbu protiv "obojenih revolucija" između srpske i ruske vlade, čija svrha i ciljevi ostaju nejasni. Oni su tražili i dalju istragu u vezi sa kriminalnom grupom Belivuka, a izrazili i zabrinutost zbog novih optužbi da je Darko Šarić vodio međunarodnu kriminalnu organizaciju dok je bio u zatvoru u Srbiji.

Papadakis i Bilčik su pozvali Srbiju da preispita ekonomsku saradnju sa Rusijom, uz žaljenje zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve u vreme kada je vazdušni prostor EU zatvoren za letove ka Rusiji i iz ove zemlje.
Inače, konačna verzija izveštaja biće na glasanju u julu.

Ne otvarati poglavlja

Poslanik Papadakis je učestvovao i u pisanju amandmana u kome se traži da usaglašavanje Srbije u navedenim primedbama, uključujući i vladavinu prava, bude uslov za otvaranje novih poglavlja. Izrazio je zabrinutost zbog veoma ograničene vidljivosti procesa evropskih integracija u Srbiji, i zbog toga što je podrška javnosti za članstvo u EU znatno manja nego u ostatku regiona.