U patroli sa turskim vojnicama Kfora iznad Banjske

Tuska patrola
Izvor: Kosovo Online

Turski vojnici u okviru snaga Kfora tokom prethodnih nedelja i meseci u okviru svojih zaduženja patroliraju i duž administrativne linije, a ove nedelje njima se pridružila i ekipa Kosovo onlajna.

Put nas je vodio u planine iznad Banjske, a i ovoga puta, kao i u mnogim patrolama pre toga, kako su nam rekli turski vojnici, sve je proteklo mirno. Kako je u izjavi za naš portal rekao turski komandant ORF bataljona, na ovom delu su uspostavili osmatračku tačku.

"U okviru zaduženja imamo 67 kilometara administrativne granične linije koju pokrivamo. Na ovom delu smo uspostavili osmatračku tačku, i nalazimo se veoma blizu od administrativne linije. Ovde smo pre svega zbog sigurnosti celog Kosova i svih zajednica. Nismo do sada naišli na nikakve probleme", kaže nam komandant i objašnjava da postoje tri vrste patrola.

"Radimo tri vrste patrola - zajedničku sa Kosovskom policijom, sinhronizovanu sa srpskim bezbednosnim snagama i nezavisne patrole", kaže naš sagovornik.

Osim uporne kiše i magle, tokom patrole sve je prošlo u najboljem mogućem redu, a uprkos pisanju pojedinih medija koji su u prethodnom periodu uporno pokušavali da prikažu nekakvu tenziju duž administrativne linije, pa su neki čak i u pancirima izveštavali u blizine iste, jedino čime se ekipa Kosovo onlajna "štitila" tokom patrole bili su kišobrani.

Zbog hladnog vremena bili smo posluženi i čajem, a u jednom trenutku priča sa turskim vojnicima je skrenula u pravcu sporta, ali ne fudbala ili košarke, već na moje iznenađenje odbojke i Tijane Bošković, koja igra za turski klub Edžzadžibaši.

"Ona je najbolja odbojkašica svih vremena. Mnogo ste srećni što igra za Srbiju", rekao nam je jedan od vojnika.

Patrola je završena, kako je i počela, bez ikakvih problema, osim uporne kiše, koja nas je pratila celim putem.